Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017

  Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στα Βελανίδια, το χαλάζι  ήταν σε μέγεθος καρυδιού και οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καταστροφή στην γεωργική παραγωγή, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι ο Σάρος,η περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου και ο Πύργος, ενώ αντίθετα σύμφωνα με πληροφορίες οι περιοχές προς τον Άγιο Μύρωνα δεν επλήγησαν από το φαινόμενο. 

Από την σφοδρή χαλαζόπτωση καλύφθηκε ολόκληρο το οδόστρωμα από τους κρυστάλλους με αποτέλεσμα να κάνει την οδήγηση επικίνδυνη, οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι μετά το πέρας του φαινομένου και διακρίνεται ήδη η εξάτμιση του νερού λόγο της σχετικά υψηλής θερμοκρασίας του οδοστρώματος
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο