Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - 5/11/2018
 
Ο Σύλλογος "ΑΡΤΕΜΙΣ", αναγνωρίζοντας το ενδιαφέρον των πολιτών για τις εξελίξεις στο μείζον θέμα της χωροθέτησης των αιολικών στη Χερσόνησο του Μαλέα, όπως και στο θέμα της σχεδιαζόμενης εγκατάστασης δικτύου πυλώνων ΥΤ 28 χιλιομέτρων στον Δήμο Μονεμβασίας, σας ενημερώνει για τις ακόλουθες εξελίξεις:

1) ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ σε ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ και ΚΟΜΙΣΙΟΝ

Τη Δευτέρα, 8 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος έθεσε τα προαναφερθέντα θέματα σε ειδική εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο, έπειτα από πρόσκληση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ, κ.κ. Σωτήρη Ζαριανόπουλου και Κωνσταντίνου Παπαδάκη.

Tην Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου, κατέθεσε Αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχετικά με τις Eυρωπαϊκές Οδηγίες που παραβιάζει η σχεδιαζόμενη εγκατάσταση δικτύου πυλώνων ΥΤ στον Δήμο Μονεμβασίας, στο πλαίσιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου.

Τέλος, σχετική Αναφορά κατατέθηκε και στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Κομισιόν.

Τόσο από το Ευρωκοινοβούλιο όσο και από την Κομισιόν επεδείχθη μεγάλο ενδιαφέρον και για τα δύο θέματα (πυλώνες ΥΤ - χωροθέτηση ανεμογενητριών) και μας εδόθησαν διαβεβαιώσεις ότι θα εξεταστούν με τη δέουσα σοβαρότητα.

Επίσης, από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Κομισιόν μας επισημάνθηκε ότι ήδη από το 2011 ασκούνται από την Επιτροπή πιέσεις στην Ελλάδα για αλλαγές στο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το οποίο έχει αποδειχθεί εξαιρετικά προβληματικό, προκαλώντας μεγάλες εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες. Ωστόσο, η χώρα μας δεν έχει ακόμα συμμορφωθεί. 

Τέλος, από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μας επισημάνθηκε ακόμα ότι η Επιτροπή προωθεί ένα διετές πρόγραμμα προκειμένου να μελετηθούν οι επιπτώσεις από τις ΑΠΕ σε είδη που προστατεύονται από τις ευρωπαϊκές Οδηγίες για τα πουλιά και τους οικοτόπους. Στόχος, να αναθεωρηθεί ο Οδηγός της ΕΕ σχετικά με τις αναπτύξεις αιολικών έργων, ενώ θα ετοιμαστεί και Οδηγός για την εκπόνηση "Χαρτών Ευαισθησίας".

Ενημερώνουμε ακόμα για το ότι την Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου, εκδικάστηκαν στο Ε' Τμήμα του ΣτΕ οι προσφυγές της "ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ" και του Δήμου Μονεμβασίας εναντίον της ΑΕΠΟ της διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου, που αφορά το δίκτυο πυλώνων ΥΤ στην περιοχή μας. Αναμένεται η απόφαση. 

2) ΑΓΩΓΕΣ εναντίον "ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ" 

Την Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου, ο Σύλλογος "ΑΡΤΕΜΙΣ" έλαβε γνώση του γεγονότος ότι η εταιρεία WRE EΛΛΑΣ, δηλαδή η εταιρεία που εγκαθιστά τον αιολικό σταθμό στα Κουλέντια του Δήμου Μονεμβασίας, προχώρησε σε αγωγή εναντίον συνολικά οκτώ (8) προσώπων και δύο (2) συλλόγων και φορέων, της "ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ" και της Συντονιστικής κατά των Αιολικών στη Χερσόνησο του Μαλέα, απαιτώντας συνολικά το ποσό των280.000 ευρώ. Όπως μάλιστα πληροφορούμεθα, έχουν κατατεθεί και σχετικές μηνύσεις. 

Η εταιρεία WRE EΛΛΑΣ, μέσω αυτών των 8 ατόμων και των δύο συλλόγων - φορέων,κατηγορεί στην ουσία ΟΛΟΚΛΗΡΗ την τοπική κοινωνία αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δήμου Μονεμβασίας, επειδή άσκησαν τα νόμιμα δικαιώματά τους:δηλαδή, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις ανεμογεννήτριες στα Κουλέντια (όπως κάνουν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000) προσέφυγαν και πάλι στη Δικαιοσύνη, προχώρησαν σε συγκεντρώσεις και κάλεσαν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να ελέγξουν το εάν κατά την κατασκευή του έργου τηρείται η νομιμότητα. Χαρακτηρίζει δε όλα τα παραπάνω ως "εγκληματικές δράσεις"(!).

Φαίνεται ότι η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έμαθε τίποτα από την πανηγυρική αθώωσητων δύο κατοίκων των Κουλεντίων, τους οποίους πριν από δυο χρόνια είχε σύρει στα δικαστήρια, και πάλι επικαλούμενη, όπως και τώρα, σαθρές και ανυπόστατες κατηγορίες. 

Ως Σύλλογος "ΑΡΤΕΜΙΣ" διαμηνύουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι ούτε τρομοκρατούμαστε, ούτε εκφοβιζόμαστε, ούτε εκβιαζόμαστε. Επιφυλλασσόμεθα δε παντός νομίμου δικαιώματός μας. 

Το ΔΣ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Δωρεάν καταχώρηση διαφημιστικού banner για όλους τους Βελανιδιώτες επαγγελματίες ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο