10 Φεβρουαρίου 2019

  Την δεκαετία του 1960 χωρίς να έχουμε πληροφορίες για την ακριβή ημερομηνία, ο Γιώργος Μανουσάκης ένας από τους αξιολογότερους ζωγράφους της γενιάς του ’30 ο οποίος ήταν επίσης, χαράκτης, επιμελητής εκδόσεων, συγγραφέας, ιστορικός, φωτογράφος,  κινηματογραφιστής και κριτικός επισκέφτηκε την περιοχή μας και βιντεοσκόπησε στα πλαίσια του ντοκιμαντέρ του το κάστρο της Μονεμβασιάς, τα Βελανίδια, την Ελαφόνησο αλλά και την Τσακωνιά στο τέλος του βίντεο.

  Τα βελανίδια, μας τα παρουσιάζει στο 2:32 έως 4:19 και ξεκινά από τον Ιερό Ναό του Σωτήρος όπου συναντά τον Τάσο Καρατζή (Μακρότασης) ο οποίος εκείνη τη εποχή έβοσκε τα βόδια του στη περιοχή, στην συνέχεια παίρνει πλάνα από το χωριό και επισκέπτεται το καφενείο του Γιώργου Καρατζή (Καρατζοκωστάκου) που εκτός από τον ιδιοκτήτη συναντά άλλους τρεις θαμώνες, σε ένα σοκάκι του χωριού η κάμερα του ζουμάρει σε μια ηλικιωμένη καλοστεκούμενη γυναίκα που πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε τι λόγια αντάλλαξαν.


Ένα πολύ όμορφο ιστορικό ντοκουμέντο που μας δείχνει πρόσωπα που δεν υπάρχουν πια και μέρη που ελάχιστα έχουν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου, ζητώ την βοήθεια όλων όσων γνωρίζουν τα πρόσωπα που εμφανίζονται ώστε οι νεότεροι συγγενείς τους να τους γνωρίσουν μέσα από τα λίγα λεπτά αυτού του βίντεο.


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο