23 Οκτωβρίου 2019

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Πειραιάς, 23/10/2019

Τη στήριξη όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μονεμβασίας κατά τη συνεδρίαση της 22ας Οκτωβρίου έλαβε κατ' αρχήν το αίτημα της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική να υποβληθεί από τον Δήμο ένσταση στη ΡΑΕ, εντός της νόμιμης προθεσμίας των 30 ημερών,  όσον αφορά τη χορήγηση άδειας παραγωγής σε 8 αιολικά "πάρκα" στη Δημοτική Ενότητα Βοιών. 

Θα πρόκειται για ένα πρώτο βήμα αντίδρασης όσον αφορά τους εν λόγω σχεδιασμούς, που είναι αντίθετοι προς την εκπεφρασμένη βούληση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Μονεμβασίας για ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη των Βατίκων. 

Μεταξύ των θέσεων που έχουν επιλεγεί για την εγκατάσταση των 8 συγκεκριμένων αιολικών "πάρκων" είναι η Βαβύλα, η Κριθίνα και η Αγία Κυριακή στα Βελανίδια, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τα χωριά μας. 

Σημειώνουμε ότι στο υπό έγκριση αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Πελοποννήσου η Κριθίνα και η Βαβύλα περιγράφονται ως τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους Διεθνούς Εμβέλειας. Στον δε υπό έγκριση Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό Βοιών προτείνονται ως Περιοχές Απολύτου Προστασίας. Άρα, επείγει και η έγκριση του ΠΧΠΠ, όσο και του ΓΠΣ Βοιών, προκειμένου η περιοχή μας, η Χερσόνησος του Μαλέα, να "θωρακιστεί" θεσμικά. 

Στην επιστολή μας προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασίας επισημάναμε επίσης ότι οι περιοχές στις οποίες χωροθετούνται τα συγκεκριμένα 8 αιολικά "πάρκα" (περίπου 60 ανεμογεννήτριες) έχουν οριστεί ως "αναδασωτέες" μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2015 και, άρα, η εγκατάσταση αιολικών είναι συνταγματικά επιτρεπτή μόνον "σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό προϋποθέσεις", όπως έκρινε η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 2499/2012 απόφασή της.  

Θα θέλαμε, τέλος, να ενημερώσουμε τους συνδημότες μας ότι σύμφωνα με το ισχύον (αλλά υπό αναθεώρηση) Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, ο προβλεπόμενος αριθμός τυπικών ανεμογεννητριών για τη ΔΕ Βοιών ανέρχεται στις 230! 

Παρακολουθούμε, όπως όλη η τοπική κοινωνία, το φλέγον αυτό θέμα και ζητούμε από τις Αρχές του τόπου να πράξουν τα νόμιμα και δέοντα. 

Το ΔΣ της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική 
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο