10 Δεκεμβρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος (Ε.Ο.Σ.) Σπάρτης πραγματοποιεί, από κοινού με τον ΕΟΣ ΜΝΑΛ, εξόρμηση στη χερσόνησο του Μαλέα την Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019. Η διαδρομή που θα ακολουθήσουμε θα είναι η εξής: Διάσελο Βαβύλας 550μ-Ανώνυμη 772μ-Κριθίνα 794μ-Γερμανικό Παρατηρητήριο (ΕΡΓΟ)-Βελανίδια.
Ώρες πορείας: 5+
Βαθμός δυσκολίας: Α (εύκολη)
Υψομετρική διαφορά: 400μ.

  Αναλυτικότερα, αρχικά θα κινηθούμε με ελεύθερο περπάτημα στις κορυφογραμμές, με πανοραμική θέα, και μετά θα ακολουθήσουμε το μονοπάτι Δ11 για να επιτρέψουμε στα Βελανίδια.
Απαραίτητα για τη συμμετοχή, η καλή φυσική κατάσταση και ο κατάλληλος για την εποχή ατομικός εξοπλισμός.

Αναχώρηση στις 7 το πρωί της Κυριακής, με λεωφορείο (αν συγκεντρωθούν αρκετά άτομα), από το Κλειστό Γυμναστήριο Σπάρτης.

Πληροφορίες & δηλώσεις συμμετοχής έως την Παρασκευή το πρωί στη συντονίστρια της ανάβασης, Ντίνα Τυροβολά (6977285633).

Περισσότερες πληροφορίες για την τοποθεσία: Το ακρωτήρι του Μαλέα, γνωστό και σαν Καβομαλέας ή Καβομαλιάς, είναι ένα θρυλικό ακρωτήρι. Αποτελεί απόληξη του ορεινού όγκου του Πάρνωνα που καταλήγει με κατεύθυνση νοτιοανατολική στο Μυρτώο Πέλαγος και στην θάλασσα των Κυθήρων, Η γεωγραφική του θέση είναι τέτοια ώστε να αποτελεί σημαντικό πέρασμα του θαλάσσιου εμπορίου, αφού τα καράβια στρίβουν μπροστά από το ακρωτήρι για να κινηθούν είτε βορειότερα προς το Αιγαίο και την Μαύρη Θάλασσα, είτε προς την δυτική Μεσόγειο. Όμως, λόγω των ισχυρών ανέμων που σχεδόν πάντα πνέουν, ο διάπλους του Μαλέα ανέκαθεν εγκυμονούσε πολλούς κινδύνους, ώστε να έχει καταστεί ο εφιάλτης των ναυτιλλομένων. Ο Στράβων, γεωγράφος της αρχαιότητας, αναφέρει: «Μαλέαν δε κάμψας επιλάθου των οίκαδε», που σημαίνει - Σαν αποφασίσεις να περάσεις τον Μαλέα ξέχασε πως έχεις οικογένεια. Το ακρωτήρι Μαλέας ή Κάβο Μαλιάς, λόγω της µορφολογίας του, κατά τους µεταβυζαντινούς αιώνες, δέχτηκε στις σπηλιές του ερηµίτες και πειρατές. Με πλήθος ασκηταριών να γραπώνονται στα βράχια του, µετατράπηκε στο «Μικρό Άγιο Όρος». Σήµερα σώζονται λίγα εκκλησάκια, που υποστηρίζουν ακόµη την αγιότητα του τόπου.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο