18 Απριλίου 2021

 

  Η 18η Απριλίου κάθε χρόνου έχει ορισθεί από την UNESCO και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ΙCOMOS) ως Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων και Τοποθεσιών (International Day for Monuments and Sites). Η πρόταση έγινε στις 18 Απριλίου του 1982, κατά τη διάρκεια ενός συμποσίου του ICOMOS στην Τυνησία και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO τον Νοέμβριο του 1983.

  Η επέτειος αυτή αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Για το σκοπό αυτό διοργανώνονται σ' όλο τον κόσμο κάθε μορφής εκδηλώσεις, με τις οποίες επιδιώκεται όχι μόνο να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό η σημασία των μνημείων κάθε χώρας και τα προβλήματά τους, αλλά και να προωθηθεί η υπόθεση της προστασίας και ένταξή τους στη σύγχρονη κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.

 Το Γερμανικό Παρατηρητήριο( γνωστό και ως ΕΡΓΟ) είναι ένα συγκρότημα κτιρίων – κατασκευών που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα Βελανίδια, λόγω της θέσης τους, αποτελούν σημείο αναφοράς για τους κατοίκους της περιοχής και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένα με την ιστορική μνήμη των κατοίκων την περίοδο της Γερμανικής κατοχής.

  Παράλληλα, το συγκρότημα του Γερμανικού Παρατηρητηρίου αποτελεί μοναδικό για την ευρύτερη περιοχή δείγμα στρατιωτικών έργων που κατασκευάστηκαν από τους Γερμανούς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο έλεγχος της ναυσιπλοΐας στην ευαίσθητη αυτή περιοχή της Μεσογείου κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στις 22 Νοεμβρίου 2013 ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος υπογράφει τον χαρακτηρισμό του Παρατηρητηρίου ωςμνημείο της νεότερης ιστορίας με το σκεπτικό ότι αποτελούν αξιόλογες αρχιτεκτονικά κατασκευές με ειδική χρήση, που ανεγέρθηκαν το 1942 από τους Γερμανούς, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως ναυτικό παρατηρητήριο, να επισημάνουμε ότι οι ενέργειες για να φτάσουμε στην πάρα πάνω απόφαση αναλήφθηκαν από τον Σύνδεσμο Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα».

 Το επόμενο βήμα είναι να ανευρεθούν τα κονδύλια ώστε να συντηρηθεί και να προστατευτεί το μνημείο αυτό στα πρότυπα ίσως της αντίστοιχης προσπάθειας που στέφτηκε με επιτυχία και αφορά τον Φάρο Μαλέα, με ενέργειες πάλι του Συνδέσμου Βελανιδιωτών «Η Μυρτιδιώτισσα» έγινε ο χαρακτηρισμός του ως μνημείο της νεότερης ιστορίας αλλά και η ανεύρεση δυο μεγάλων ευεργετών που ανέλαβαν το κόστος της μελέτης αλλά και της υλοποίησης της συντήρησης  του Φάρου.


Πληροφορίες: Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/15

 © SanSimera.gr

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο