11 Ιουλίου 2021

 

  Με πρωτοβουλία  του Γέροντα Χερουβείμ ( Ιερά Μονή Οσίου Θωμά εν Μαλεώ) έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για τον καθαρισμό του μονοπατιού από τον Άγιο Μύρωνα και την πηγή θαύμα του Οσίου Θωμά έως την Αγία Ειρήνη και της γνωστές σκήτες του Αγίου.

  Το μονοπάτι , ένα από τα παλαιότερα της περιοχής είναι η συντομότερη διαδρομή που ενώνει τα δυο μέρη και ενδεχομένως αυτό χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί του Μαλέα με γνωστότερο τον Όσιο Θωμά. Η παράδοση λέει ότι οι μοναχοί που ασκούνταν στον Κάβο αντιμετώπιζαν προβλήματα γιατί δεν υπήρχε κοντά πηγή νερού. Έτσι ο Όσιος μετά από προσευχή, ακούμπησε με το ραβδί του τον βράχο, ή σύμφωνα με άλλη παράδοση, ακούμπησε την παλάμη του, και το νερό ανέβλυσε από πέντε σημεία.

  Σήμερα μετά από αιώνες ένας άλλος μοναχός, ο γέροντας Χερουβείμ εξέφρασε την επιθυμία να επισκέπτεται της σκήτες του Οσίου Θωμά και να βαδίζει στα χνάρια του, αρκετοί Βελανιδιώτες θυμούνται το μονοπάτι και περισσότερο ίσως από όλους ο Παναγιώτης Λιβανός, κτηνοτρόφος της περιοχής, ο οποίος είναι πρόθυμος να υποδείξει την διαδρομή και να συμμετέχει στον καθαρισμό της.

  Έχουμε επικοινωνήσει ήδη με μέλη του ΕΟΣ ΜΝΑΛ για την στήριξη τους στο εγχείρημα αυτό και είμαστε ευτυχείς για την θετική τους ανταπόκριση, όπως μας ενημέρωσαν το επόμενο διάστημα θα έρθουν κάποια μέλη για επιτόπια έρευνα και περπάτημα στο μονοπάτι ώστε να διαπιστωθεί η  κατάσταση του και να σχεδιαστεί η επέμβαση του καθαρισμού αλλά και της σήμανσης του μονοπατιού.



  Να τονίσουμε ότι κάθε χρόνο επισκέπτονται την περιοχή μας εκατοντάδες περιπατητές – ορειβάτες οι οποίοι πολλές  φορές έχουν εκφράσει την επιθυμία να ενωθούν αυτά τα δυο πανέμορφα μέρη του κάβο Μαλιά


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο