Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

 

  Σε κλίμα ιερής κατάνυξης πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Βελανιδίων το πρωί της Παρασκευής ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία επί τη Σύναξη της Παναγιάς της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα και ανάμνηση της ιάσεως του παραλύτου.

   Ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Νεκτάριος που επί είκοσι έξι έτη επισκέπτεται τα Βελανίδια, τέλεσε την Θεια Λειτουργία πλαισιωμένος από τον Πατήρ Παναγιώτη και με την παρουσία του ηγουμένου της Ι.Μ. Οσίου Θωμά εν Μαλεώ πατέρα Χερουβείμ,  ένωσαν τις προσευχές τους με τους δεκάδες Βελανιδιώτες αλλά και επισκέπτες προσκυνητές.

  Ο πατέρας Νεκτάριος συγκινημένος μίλησε για το θαύμα της ίασης του παραλύτου από την Παναγία μας και ανέφερε ότι και ο ίδιος προσωπικά δέχτηκε την ίαση από την Θεομήτωρ Παναγία Μυρτιδιώτισσα και μάλιστα δυο φορές κόντρα στις γνωματεύσεις των ιατρών του.


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο