28 Νοεμβρίου 2021

  Ο πληθυσμός της χώρας μας βαίνει συνεχώς μειούμενος με κύριο χαρακτηριστικό την αύξηση του πληθυσμού στις πόλεις με ταυτόχρονη ερήμωση των χωριών.

  Η ελληνική ύπαιθρος χάνει κατοίκους χρόνο με το χρόνο, με τα χωριά, ιδίως τα πιο απομακρυσμένα από τα κέντρα να βλέπουν τον πληθυσμό τους να μειώνεται εκθετικά, να γερνάει και να απειλούνται ακόμη και με εξαφάνιση.

  Η περίπτωση των Βελανιδίων κατά τα τελευταία 40 χρόνια. Το 1981 ο πληθυσμός του χωριού αρκετά μειωμένος σε σχέση με τις εποχές άνθισης, μετρά 374 ψυχές, στην συνέχεια και κατά την απογραφή του 1991 οι κάτοικοι του χωριού αυξήθηκαν σε 629 και έκτοτε βαίνει συνεχώς μειούμενος, με την απογραφή του 2001 να μας βρίσκει σχεδόν 200 λιγότερους και συγκεκριμένα 431.

  Η επόμενη καταμέτρηση το έτος 2011 επιβεβαιώνει τα ως άνω και με καταγεγραμμένο πληθυσμό 344 άτομα μας επισημαίνει ότι μέσα σε μία δεκαετία ακόμα, χάσαμε σχεδόν 100 άτομα.

  Η απογραφή που γίνεται αυτή την στιγμή στην χώρα μας λογικά θα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες μας, η περίοδος δε που γίνεται η απογραφή είναι η χειρότερη για το χωριό μας γιατί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που κατοικεί εννέα - δέκα μήνες στο χωριό, αυτό το χρονικό διάστημα απουσιάζει.

  Ο αριθμός που θα προκύψει από την απογραφή δεν είναι σημαντικός στο κράτος μόνο για στατιστικούς λόγους, αλλά χρησιμοποιείται από τους Δήμους για την κατανομή του προϋπολογισμού τους καθώς και για την συγκρότηση πενταμελών συμβουλίων εκπροσώπησης, όπως έχει το χωριό μας ή μετατροπή αυτού σε μονομελές, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι λιγότερα άτομα σημαίνει λιγότερα χρήματα από τα ελάχιστα που παίρνουμε για την εκτέλεση του τεχνικού μας προγράμματος και το χειρότερο σενάριο η πολυφωνία που υπάρχει μέχρι σήμερα στα συμβούλια θα περιοριστεί στην φωνή ενός ανθρώπου που η εμπειρία μας λέει ότι δεν θα ακούγεται, αφού θα εκπροσωπεί εκ των πραγμάτων και λιγότερα άτομα.

  Κάνουμε έκκληση λοιπόν, όλοι οι συγχωριανοί μας που αγαπούν και διαβιούν μεγάλο μέρος του χρόνου τους στο αγαπημένο μας χωριό, να σπεύσουν να απογραφούν στο χωριό άμεσα.


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο