13 Μαρτίου 2022

 

  Μετά από αρκετά χρόνια και αρκετές ιστορίες, κατάφερα τις τελευταίες ημέρες να εντοπίσω έναν ακόμα ναό του παλιού οικισμού των Βελανιδίων στην θέση Παλαιοκαμάρες.

  Πρόκειται για τα ερείπια ενός ναού που χρονολογείται πιθανότατα τον 13ο αιώνα και ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Ιωάννη.

  Η καλύτερη ευκαιρία δόθηκε σήμερα Κυριακή της Ορθοδοξίας, με κέφι και εξοπλισμό ανηφόρησα προς τον Άγιο Παντελεήμονα και από εκεί ανατολικά προς την τοποθεσία που πίστευα ότι είναι το εκκλησάκι, το οποίο είναι εξαφανισμένο από τα μάτια των ανθρώπων για περίπου σαράντα - πενήντα χρόνια.

Αφού εντόπισα το παλιό μονοπάτι το ακολούθησα μέχρι το σημείο που ήταν σχετικά βατό και στην συνέχεια χρησιμοποίησα τα νεροφαγώματα για να κινηθώ πιο άνετα, μακριά από την πυκνή βλάστηση, σε λίγα μόλις μέτρα ξεπρόβαλε ο ναός και με γοργά βήματα έφτασα σε αυτόν.

Μέσα σε λίγη ώρα καθάρισα το εσωτερικό του ναού από την βλάστηση και σας τον παρουσιάζω: VLOG - Ανατολή στο ΈΡΓΟ Γερμανικό Παρατηρητήριο 2ου Π Π
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο