16 Οκτωβρίου 2022

 


 <<Ο Δήμος Μονεμβασίας θα φιλοξενήσει για το χρονικό διάστημα από 17 ως 22 Οκτωβρίου διακόσιους είκοσι (220) φοιτητές του τρίτου έτους της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και δέκα (10) καθηγητές στα πλαίσια του μαθήματος «Ανάλυση και μελέτη Ιστορικών Κτιρίων και Συνόλων».

  Ο σκοπός του ταξιδιού είναι εκπαιδευτικός και πραγματοποιείται στα πλαίσια του διατομεακού υποχρεωτικού μαθήματος του 5ου εξαμήνου. Στο μάθημα συμμετέχει, επίσης, ένας αρκετά σημαντικός αριθμός φοιτητών από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια μέσω προγραμμάτων ανταλλαγής, γεγονός που καθιστά ευρύτερα γνωστή τη σημασία και τις αξίες της Αρχιτεκτονικής μας Κληρονομιάς.

  Αντικείμενο του μαθήματος είναι η αναγνώριση, συστηματική αναλυτική διερεύνηση και αξιολόγηση παραδοσιακών, οικιστικών συνόλων και της δομικής τους συγκρότησης. Βασικό στόχο αποτελεί η διερεύνηση των στοιχείων που καθορίζουν τη δομή, τη μορφή, την κατασκευή και τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό τους χαρακτήρα. Το μάθημα περιλαμβάνει εργασία πεδίου σε επιλεγμένους ιστορικούς/παραδοσιακούς οικισμούς, ενώ η εξέλιξη της αναλυτικής εργασίας συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του εξαμήνου στις αίθουσες διδασκαλίας ή στα εργαστήρια.

  Φέτος, η περιοχή μελέτης εντοπίζεται σε οικισμούς των Δημοτικών Ενοτήτων Ζάρακα, Βοιών και Μονεμβασίας. Μετά την ολοκλήρωση του εξαμήνου, οι εργασίες θα αναρτηθούν σε ψηφιακό αρχείο του Ε.Μ.Π. ελεύθερα προσβάσιμο στο διαδίκτυο (http://5a.arch.ntua.gr/). Επιπλέον, μετά την ολοκλήρωση της άσκησης, φοιτητές και διδάσκοντες θα επανέλθουν στον τόπο μελέτης, στα πλαίσια εκθέσεων και ημερίδων για την ανάδειξη της εργασίας τους και την προβολή της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της περιοχής.

  Ο Δήμος Μονεμβασίας αποδέχθηκε την πρόταση της καθηγήτριας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του ΕΜΠ κας Έλενας Κωνσταντινίδου, για επίσκεψη και φιλοξενία των φοιτητών και των καθηγητών. Θα καλύψει με δικές του πιστώσεις τη διαμονή τους, έτσι ώστε να υπάρξει αναγνώριση, διερεύνηση και αξιολόγηση των παραδοσιακών οικιστικών συνόλων, στοιχεία τα οποία θα συμβάλλουν στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και στη βελτίωση της αισθητικής του δομημένου περιβάλλοντος.>>



Σύμφωνα με πληροφορίες μας ένας από τους οικισμούς που θα επισκεφτεί η ομάδα στην Δημοτική Ενότητα Βοιών θα είναι φυσικά και τα Βελανίδια.

(Η φωτογραφία είναι από πρόσφατη επίσκεψη των καθηγητριών του ΕΜΠ , Έλενα Κωνσταντινίδου και Μαρία Μπαλοδήμου , μαζί με τους Αντιδημάρχους Μονεμβασιας και Βοιών Σταύρο Χριστάκο και Χρήστο Πετράκη και τον πρόεδρο Βελανιδίων Παναγιώτη Πατσάκη.)

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο