11 Νοεμβρίου 2022

 


 


ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ "ΝΑΙ" από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ στο ΑΙΟΛΙΚΟ σε ΒΡΥΣΑΚΙΑ - ΚΡΑΝΙ - ΛΥΚΟΓΚΡΕΜΟ 

Δυστυχώς, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου ενέκρινε με απόφασή της στις 9 Νοεμβρίου την κατασκευή του αιολικού της εταιρείας EUNICE ENERGY GROUP στις θέσεις "Βρυσάκια - Κρανί - Λυκογκρεμός", στον Δήμο Μονεμβασίας, στον θρυλικό Καβομαλιά, σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Βελανίδια και εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στον Πίσω Αγιάργης της Τ.Κ. του Αγίου Νικολάου (https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6%CE%9F%CE%98%CE%A14653%CE%A08-%CE%919%CE%A4). 


Το έργο αποτελείται από 19 θηριώδεις ανεμογεννήτριες, με διάμετρο ρότορα 117 μ., συνολικού ύψους 142,5 μ. Για τις βάσεις τους θα απαιτηθεί έκταση 47.500 τ.μ. Για την πρόσβαση στον χώρο εγκατάστασής τους και τη διασύνδεση μεταξύ των Α/Γ θα απαιτηθεί η διάνοιξη ΝΕΩΝ δρόμων ΕΝΤΟΣ ΚΑΖ και ΕΝΤΟΣ δασικών εκτάσεων συνολικού μήκους 21,758,77 χιλιομέτρων και πλάτους 5 μέτρων! Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή υπογείου δικτύου Υ.Τ. μήκους 22,9 χιλιομέτρων, έως τον υποσταθμό της ΔΕΗ στη θέση «Σκλαβούνα», με χαντάκι βάθους 1 μ. και πλάτους 80 εκατοστών. Άλλα τρία (3) στρέμματα προβλέπεται να καταλάβει ο Υποσταθμός Ανύψωσης του έργου. 


Απορία προκαλεί η απόφαση του ΥΠΕΝ, καθώς το έργο ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ το ισχύον Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ. 


Ενδεικτικά: 


Πέντε ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη της επιτρεπτής από τον χαρακτηρισμένο ως "Αξιόλογο" οικισμό των Βελανιδίων. 

   2.  Εννέα ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη 

        της επιτρεπτής από τέσσερα (4) χαρακτηρισμένα με ΦΕΚ 

        βυζαντινά Μνημεία (Πίσω Αγιώργης, Ι.Ν. Μεταμόρφωσης 

        του Σωτήρος, Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου Βελανιδίων, 

        Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Βελανιδίων). 

   3.  Τέσσερεις ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε απόσταση 

        μικρότερη του επιτρεπτού από το κηρυγμένο Ιστορικό και 

        Διατηρητέο Μνημείο του Γερμανικού Παρατηρητηρίου. 

   4.  Το αιολικό στη θέση Λυκογκρεμός βρίσκεται ΕΓΓΥΤΑΤΑ του 

        Αναρριχητικού Κέντρου του Αγίου Νικολάου. 

   5.   Εντός του πολυγώνου του αιολικού στη θέση "Βρυσάκια - 

         Κρανί" βρίσκονται νόμιμες ιδιοκτησίες κατοίκων της 

         περιοχής με συμβόλαια. 


Σημειώνουμε ότι εντός τριάντα (30) ημερών μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ να υποβληθεί αίτηση θεραπείας (για ακύρωση της απόφασης) προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Εντός εξήντα (60) ημερών η προθεσμία για προσφυγή ακύρωσης προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). 

Δίκτυο Περιβαλλοντικής και πολιτιστικής προστασίας της Λακωνίας 
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο