ΣΚΑΝΔΑΛΩΔΕΣ "ΝΑΙ" από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ & ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ στο ΑΙΟΛΙΚΟ σε ΒΡΥΣΑΚΙΑ - ΚΡΑΝΙ - ΛΥΚΟΓΚΡΕΜΟ
Δυστυχώς, η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου ενέκρινε με απόφασή της στις 9 Νοεμβρίου την κατασκευή του αιολικού της εταιρείας EUNICE ENERGY GROUP στις θέσεις "Βρυσάκια - Κρανί - Λυκογκρεμός", στον Δήμο Μονεμβασίας, στον θρυλικό Καβομαλιά, σε απόσταση αναπνοής από το χωριό Βελανίδια και εντός του Καταφυγίου Άγριας Ζωής στον Πίσω Αγιάργης της Τ.Κ. του Αγίου Νικολάου (https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6%CE%9F%CE%98%CE%A14653%CE%A08-%CE%919%CE%A4).
Το έργο αποτελείται από 19 θηριώδεις ανεμογεννήτριες, με διάμετρο ρότορα 117 μ., συνολικού ύψους 142,5 μ. Για τις βάσεις τους θα απαιτηθεί έκταση 47.500 τ.μ. Για την πρόσβαση στον χώρο εγκατάστασής τους και τη διασύνδεση μεταξύ των Α/Γ θα απαιτηθεί η διάνοιξη ΝΕΩΝ δρόμων ΕΝΤΟΣ ΚΑΖ και ΕΝΤΟΣ δασικών εκτάσεων συνολικού μήκους 21,758,77 χιλιομέτρων και πλάτους 5 μέτρων! Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή υπογείου δικτύου Υ.Τ. μήκους 22,9 χιλιομέτρων, έως τον υποσταθμό της ΔΕΗ στη θέση «Σκλαβούνα», με χαντάκι βάθους 1 μ. και πλάτους 80 εκατοστών. Άλλα τρία (3) στρέμματα προβλέπεται να καταλάβει ο Υποσταθμός Ανύψωσης του έργου.
Απορία προκαλεί η απόφαση του ΥΠΕΝ, καθώς το έργο ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΚΑΤΑΦΩΡΑ το ισχύον Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ.
Ενδεικτικά:
Πέντε ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη της επιτρεπτής από τον χαρακτηρισμένο ως "Αξιόλογο" οικισμό των Βελανιδίων.
2. Εννέα ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη
της επιτρεπτής από τέσσερα (4) χαρακτηρισμένα με ΦΕΚ
βυζαντινά Μνημεία (Πίσω Αγιώργης, Ι.Ν. Μεταμόρφωσης
του Σωτήρος, Ναός του Αγίου Κωνσταντίνου Βελανιδίων,
Ναός του Αγίου Παντελεήμονος Βελανιδίων).
3. Τέσσερεις ανεμογεννήτριες βρίσκονται σε απόσταση
μικρότερη του επιτρεπτού από το κηρυγμένο Ιστορικό και
Διατηρητέο Μνημείο του Γερμανικού Παρατηρητηρίου.
4. Το αιολικό στη θέση Λυκογκρεμός βρίσκεται ΕΓΓΥΤΑΤΑ του
Αναρριχητικού Κέντρου του Αγίου Νικολάου.
5. Εντός του πολυγώνου του αιολικού στη θέση "Βρυσάκια -
Κρανί" βρίσκονται νόμιμες ιδιοκτησίες κατοίκων της
περιοχής με συμβόλαια.
Σημειώνουμε ότι εντός τριάντα (30) ημερών μπορεί και ΠΡΕΠΕΙ να υποβληθεί αίτηση θεραπείας (για ακύρωση της απόφασης) προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Εντός εξήντα (60) ημερών η προθεσμία για προσφυγή ακύρωσης προς το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου