25 Ιανουαρίου 2024

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΜΟΝΟΠΑΤΙΟΥ

  O Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Μολάων κ Νοτιοανατολικής Λακωνίας (ΕΟΣ ΜΝΑ.Λ) πραγματοποιεί την Κυριακή 28/01 στο πλαίσιο των τακτικών εθελοντικών του δράσεων , καθαρισμό /συντήρηση στην περιοχή του Ακρωτήριου Μαλέα .

  Συγκεκριμένα στην διαδρομή Άγιος Θωμάς - Άγια Ειρήνη.

  Τιτάνιος, ανυπέρβλητος, μεγαλειώδης υψώνεται ο Μαλέας στο έσχατο νοτιοανατολικό άκρο της χερσαίας Ευρώπης.

  Το όνομα του θρυλικού ακρωτηρίου αποδίδεται από τον Στράβωνα, στον Μαλέα, γιο του Πελασγού (Μαλέαν η Μαλέαι ήν υιός Πελασγού Γενάρχη Ελλήνων.)

  Ο διάσημος περιηγητής Παυσανίας αναφέρει τον Μαλέα ως τόπο ανατροφής του πρώτου των χορευτών Σειληνού, ακόλουθου του Διόνυσου, σύμφωνα με τον Πίνδαρο, τον οποίο και Πύριχχο τον ονομάζει ως δηλωτικού όλων των κατοίκων του Μαλέα.

  Το επιβλητικό τοπίο του υπήρξε το μέρος όπου ο σοφός Κένταυρος Χείρων, θεραπευτής των ανθρώπων αλλά πληγωμένος από αυτούς, αφήνει την τελευταία του πνοή ανταλλάσσοντας την αθανασία του με τον πεπτωκότα Προμηθέα.

  Σε αυτήν την μυθώδη άκρη του όρους Πάρνωνα, στο σημείο εκείνο που σβήνει στην αγκαλιά του Μυρτώου πελάγους, λουσμένη στο φως του Αιγαίου, λαξεύτηκαν στους ιερούς βράχους σκήτες αγίων θεραπευτών συνεχίζοντας την μακραίωνη παράδοση της Επιδαύριας γης.

  Ο σκοπός μας δεν είναι αμιγώς κατασκευαστικός, αλλά πηγάζει από μια βαθύτερη ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης της γενικότερης σχέσης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον, προωθώντας μια εναλλακτική βιώσιμη προοπτική στις τοπικές κοινωνίες που ερημώνουν και αφήνονται στην τύχη τους .

  Το όραμα μας, αποτελεί ένα όραμα αναβίωσης, ανάνηψης και όχι αναχωρητισμού. Ένα άδολο όραμα, όπου η βαριά κληρονομία της ελευθερίας των βουνών μας, ζητά να συναντηθεί με τον Κόσμο και να του προσφέρει τα απολεσθέντα στοιχεία του μέτρου και της αυτάρκειας Είναι σύνηθες να λέμε ότι οι δρόμοι φέρνουν ανάπτυξη. Τα μονοπάτια φέρνουν κάτι καλύτερο: άνθιση των δραστηριοτήτων και της οικονομίας με σταδιακό, οργανικό τρόπο και απόλυτο σεβασμό στη γη και τη φύση.

Κάθε βοήθεια είναι δεκτή και πολύτιμη.

Για την συμμετοχή απαιτείται τηλεφωνική επικοινωνία με τους συντονιστές το αργότερο μέχρι Σάββατο μεσημέρι.

Συνάντηση : Πλατεία Βελανιδίων στις 09.00πμ

Πληροφορίες: Αγγελική Πλουμίδη 6976654578 

                           Λιάρος Δημήτρης-Μύρωνας 6938426877

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο