11 Μαρτίου 2024

 

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα του Δημήτρη Κατσούλα στο bikeit.gr με Τίτλο “Ταξίδι - Στο Φανάρι του καβομαλιά με KTM 790 Adventure”

  Ο Δημήτρης Κατσούλας σπούδασε μουσικολογία και εργάζεται ως ταξιδιωτικός σύμβουλος εταιρικών πελατών. 

  Παράλληλα είναι moto-blogger και λάτρης των ταξιδιών με μοτοσικλέτα.

Γνωστός στο χώρο της μοτοσικλέτας ως «Mototaxidiotis», τα τελευταία 25 χρόνια έχει διανύσει περισσότερα από 600.000 χλμ. με την μοτοσυκλέτα του στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποτυπώνοντας τις εμπειρίες στο προσωπικό του μπλογκ www.mototaxidiotis.gr και στο ΒΙΚΕΙΤ.

 Γνώρισα τον Δημήτρη κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στα Βελανίδια και περίμενα με ανυπομονησία να αποτυπώσει την εμπειρία του από την περιοχή μας σε κάποιο αφιέρωμα ώστε να δω πως φαίνεται στα μάτια ενός μοτοταξιδιώτη.

Το αφιέρωμα ξεκινάει:

"Σε έναν κόσμο γεμάτο χάος και αβεβαιότητα, ο άνθρωπος παλεύει με τα στοιχειά και το κακό, είτε χάνοντας είτε κερδίζοντας. Σίγουρα μια βοήθεια σε αυτήν την μάχη είναι πολύτιμη και αυτή έρχεται πάντα απλόχερα από τους τους πανύψηλους φωτοδότες, των οποίων η δέσμη θα ανάψει έτσι και αλλιώς καθοδηγώντας αλλά και προστατεύοντάς από τα ύπουλα νερά, τις απόκρημνες ακτές, τους κακόβουλους ανθρώπους, οδηγώντας πληρώματα και ψυχές σε ασφαλή «λιμάνια».


Αν και οι φάροι δεν είναι πλέον τόσο σημαντικοί για την ναυσιπλοΐα εξακολουθούν να είναι διάσπαρτοι σε παράκτιες περιοχές, φωτίζοντας τον ορίζοντα και βέβαια θυμίζοντας μια περασμένη εποχή. Όμως οι φάροι που φωτίζουν μεταφορικά τις ψυχές των ανθρώπων θα παραμείνουν αιώνια σημαντικοί προσφέροντας την χείρα βοήθειας τους."


Η συνέχεια βέβαια του άρθρου στοwww.bikeit.gr/ και είμαι απόλυτα σίγουρος ότι θα σας αρέσει.

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο