11 Ιουνίου 2024

 

Το απόγευμα του Σαββάτου 8 Ιουνίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεο στην Ι. Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ» Φύλλων Χαλκίδος, όπου ο Σεβασμιώτατος κ. Φιλόθεος χοροστάτησε στον Αναστάσιμο Εσπερινό, κατά τον οποίο ο συγχοροστατών Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος τέλεσε την μοναχική κουρά του δοκίμου μοναχού Δημητρίου Καραντζή καταγομένου από τα Βελανίδια

Στον νέο μοναχό δόθηκε το όνομα Αγαθόνικος, προς τιμήν του αγίου μάρτυρος Αγαθονίκου, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 22 Αυγούστου.

Προς τον νέο μοναχό Αγαθόνικο, ο Σεβασμιώτατος κύριος Χρυσόστομος ενεπιστεύθη το ιδεώδες του Μοναχισμού, το οποίο είναι η, χάριτι Θεού, ισάγγελη πολιτεία, στην οποία ο άνθρωπος δύναται να μετέχει κυρίως δια της αδιάλειπτης προσευχής και οι Μοναχοί, προς τούτο, έχουν ως εργαλείο τους το ιερό κομποσχοίνι, το οποίο μπορεί μεν να είναι μια πρακτική βοήθεια, αλλά με αυτό τόσες και τόσες ψυχές έχουν εντρυφήσει στην κατ' ιδίαν νοερή προσευχή, ώστε εύκολα να θεωρείται το κομποσχοίνι αυτό που δένει τους ανθρώπους με τον Θεό.

Την Κυριακή, 9 Ιουνίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγ. Δημητρίου Χαλκίδος, όπου, κατόπιν ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, ετέλεσε και την εις Διάκονον χειροτονία του μοναχού Αγαθονίκου, αφού από την εφηβική του ηλικία τυγχάνει πνευματικό του παιδί.

Λίγο πριν την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος κ. Φιλόθεος, απευθυνόμενος στον χειροτονούμενο, επεσήμανε ότι το θαύμα της θεραπείας του Χριστού στον εκ γενετής τυφλό, αποτελεί μεν αποκάλυψη του Θεανθρώπου ως Δημιουργού και Σωτήρα των ανθρώπων, αλλά καθιστά και τους ανθρώπους υπεύθυνους να διαχειριστούν την ελευθερία τους για να απαντήσουν καταφατικά ή αρνητικά στο φως που χαρίζει ο Χριστός. Κάθε χριστιανός φωτίζεται με το Βάπτισμα, βλέπει το αληθινό φως με την συμμετοχή του στην Θεία Ευχαριστία, λαμβάνει και μεταδίδει το φως με την αγία Ιερωσύνη, αλλά για να είναι πάντοτε δεκτικός του φωτός του Χριστού και φωτεινός, να ταπεινώνεται και να επιθυμεί να σκορπίσει το προσωπικό του σκοτάδι.

Το «ΑΞΙΟΣ», που αναφώνησαν επανειλημμένα, αμέσως μετά την χειροτονία, οι ενθουσιασμένοι παρόντες πιστοί επισφράγισε το ι. μυστήριο και όλοι με χαρά, μετά την απόλυση, παρέλαβαν το αντίδωρο από τον νέο διάκονο και ασπάσθηκαν το χέρι του.






Πηγή www.romfea.gr
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο