29 Δεκεμβρίου 2024

 


  Προσπαθώ εδώ και χρόνια να καταλάβω γιατί η πατρίδα μας έχει την ανάγκη να αντιγράφει και να αντικαθιστά δικά της ήθη και έθιμα με άλλα, δυτικά κυρίως, όταν μάλιστα τα ελληνικά έχουν βαθύτερη σημειολογία αλλά και μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο.

  Η περίπτωση του Αγίου Βασιλείου θαρρώ πως είναι η πιο θλιβερή περίπτωση υιοθέτησης μιας ανάμειξης εθίμων, διαφόρων χωρών αλλά ακόμα χειρότερα του μάρκετινγκ μιας γνωστής εταιρίας αναψυκτικών.

  Δεν θα ήθελα να κάνω μια πλήρη αναφορά των διαφορών, αυτού που έχει υιοθετηθεί πλέον  και της πραγματικής ιστορίας του ανθρώπου που εορτάζουμε την πρώτη Ιανουαρίου κάθε έτους, αλλά θα ήθελα να σταθώ σε δυο τρία μόνο.

  Ο συμπαθής κατά τα άλλα γεράκος Santa Claus είναι ο Άγιος Νικόλαος, επίσκοπος Μύρων της Λυκίας, τον οποίο έχουν παραποιήσει και κακοποιήσει σφόδρα οι φίλοι μας δυτικοί  λαοί για να αξιοποιήσουν την εορτή για εμπορικούς σκοπούς, η μορφή του αποδίδεται ως ένας εύσωμος ασπρομάλλης που μοιράζει δώρα στα παιδιά με την βοήθεια ενός έλκηθρου και ζει στο Ροβανιέμι της Φιλανδίας.

  Από την άλλη πλευρά ο Μέγας Βασίλειος ήταν Έλληνας επίσκοπος της Καισάρειας στην Καππαδοκία, το μέγα φιλανθρωπικό του έργο και η δημιουργία της ‘Βασιλειάδας’ είναι το εφαλτήριο για την παράδοση που θέλει να φέρνει δώρα στα μικρά παιδιά.

  Όσον αφορά την μορφή του, αυτή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτή των διαφημίσεων, αφού καταπονημένος από την ευρεία δράση που ανέπτυξε, αλλά και τον ασκητικό βιο του, ο Βασίλειος, ένας μικρόσωμος, κάτισχνος άνδρας πέθανε σε ηλικία 49 ετών την 1η Ιανουαρίου του 379.

  Φίλοι μου ας τιμήσουμε τον Άγιο Βασίλειο όπως πραγματικά του αξίζει και μην τον λερώνουμε με όλα αυτά που έχουν φορτώσει οι διαφημιστικές τον δήθεν άγιο Santa Claus, είναι προτιμότερο να διαβάσουμε και να ενημερωθούμε για τον βίο και την προσφορά του Μέγα αυτού Ιεράρχη, παρά για λόγους μάρκετινγκ και δήθεν κουλτούρας να παραμυθιάζουμε τα παιδιά και τους εαυτούς μας για χάρη αυτού του όμορφου παραμυθιού που ταΐζει τις αχόρταγες πολυεθνικές.


                               Καλή πρωτοχρονιά σε όλους δι ευχών του Αγίου Βασιλείου.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο