26 Απριλίου 2025

Η διαδρομή αυτή είναι ένα από τα ομορφότερα μονοπάτια της περιοχής των Βατίκων και σίγουρα ένα από τα παλαιότερα. 

  Ο καβομαλιάς κρατούσε για πολλά χρόνια κρυμμένη αυτή την υπέροχη διαδρομή αλλά με την συνδρομή κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και τις οδηγίες του Παναγιώτη που έχει ζήσει και μεγαλώσει σε αυτόν τον τόπο ξεκίνησε ο καθαρισμός του μονοπατιού, στην ολοκλήρωση βέβαια της προσπάθειας καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η ομάδα του ορειβατικού συλλόγου Μολαων και ΝΑ Λακωνίας

  Η διαδρομή αυτή είναι μοναδική και γεμάτη αντιθέσεις καθώς ενώνει την Ανατολική με την Δυτική πλευρά του ακρωτηρίου Μαλεα, βαδίζεις πάνω στα βήματα των αμέτρητων ασκητών του τόπου και παράλληλα  κινείσαι ανάμεσα σε δύο εμβληματικές τοποθεσίες του κάβου, ξεκινώντας από την πηγή-θαύμα του Οσίου Θωμά εν Μαλεώ και καταλήγοντας στον τόπο που εγκαταβιουσε ο Άγιος στην άλλη πλευρά του Ακρωτηρίου .

  Ανεβαίνοντας το βουνό έχεις μια εξαιρετική θέα της περιοχής του Αγίου Μύρωνα και της Ιερας Μονής του Οσίου Θωμά, μέχρι και το κάστρο της Μονεμβασιάς. Μόλις ανέβεις στο ανώτερο υψόμετρο της διαδρομής αγναντεύεις τον Λακωνικό κόλπο, τα Κυθηρα και τα Αντικύθηρα.

  Η άγρια ομορφιά του τοπίου σε συνδυασμό με την ιερότητα του χώρου σου δίνουν μια αίσθηση υπέρμετρης απόλαυσης.

  Πλησιάζοντας στην Αγία Ειρήνη και αφού έχεις περπατήσει στην άκρη του γκρεμού για λίγα μέτρα, βρίσκεσαι μπροστά στην ξύλινη πόρτα που σε βάζει κυριολεκτικά σε ένα άλλο κόσμο. Λίγα μέτρα ακόμα και θα βρεθείς στον προαύλιο χώρο των κελιών αλλά και μπροστά στην είσοδο της Αγίας Ειρήνης

  Από αυτό το σημείο συνεχίζοντας λίγο ακόμα, τα βήματα θα σε οδηγήσουν στα απομεινάρια του παλιού μοναστηριού αλλά και του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, λίγο ψηλότερα από το παλιό κελί, το μονοπάτι θα μας οδηγήσει στην διαμορφωμένη σπηλιά όπου εγκαταβιούσε ο Όσιος Θωμάς ο εν Μαλεώ. Πρόκειται για την μια από τις δύο γνωστές σπηλιές που έβρισκε καταφύγιο ο Άγιος, όταν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες του Κάβου καθιστούσαν αδύνατη οποιαδήποτε δραστηριότητα.

  Η συνεχόμενη για αιώνες παρουσία ασκητικών μορφών σε αυτόν τον τόπο είναι εμφανής παντού, στις αρχές του περασμένου αιώνα σταματούν οι πληροφορίες που διαθέτουμε για τους τελευταίους μοναχούς του Μαλέα, με ποιο γνωστό ίσως τον Καλογερόγιαννη.

  Το κελακι αυτής της ασκητικής μορφής έχει πλέον ανακαινιστεί και είναι ανοιχτό στους επισκέπτες.

  Η βόλτα σε αυτόν τον μοναδικό τόπο σου εμπνέει την σιγουριά ότι τα χνάρια από τα δικά σου βήματα άγγιζουν το αγιασμένο χώμα που είχαν περπατήσει οι αφανείς αλλά και γνωστοί αυτοί φάροι της εκκλησίας μας

 














Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο