Με την ίδρυση της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων και την παραχώρηση της χρήσης του δημοτικού σχολείου από τον Δήμο έλαβε σάρκα και οστά η συγκέντρωση και η έκθεση πολύτιμου λαογραφικού υλικού, το οποίο προέρχεται κυρίως από το ίδιο το χωριό. 
  Η συλλογή αποτελεί αποκλειστικά δική τους πρωτοβουλία και στόχος είναι να διαφυλάξει, να συντηρήσει και να προβάλει οτιδήποτε έχει σχέση με την Παραδοσιακή ζωή και το Λαϊκό Πολιτισμό. Η Λαογραφική έκθεση εμπλουτίζεται συνεχώς με αντικείμενα τα οποία οι κάτοικοι του χωριού προσφέρουν, ανταποκρινόμενοι στην προτροπή της κίνησης γυναικών να συνδράμουν μια προσπάθεια η οποία ευελπιστεί να παραδώσει στις επόμενες γενεές όσα οι προηγούμενοι κληροδότησαν.
   Εδώ η πολιτισμική σημασία του τόπου συνοδεύει το αντικείμενο, οπότε τα εθνογραφικά δεδομένα , που προκύπτουν, καταγράφουν με ορθό τρόπο το ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Είναι προφανές ότι η Λαογραφική Έκθεση δεν αποτελεί ένα απλό, με την τυπική έννοια του όρου, μουσειακό χώρο. Είναι ένας τόπος ενεργούς Λαογραφίας και της εν των ένδον γνώσεως της φυσιογνωμίας και των δρώμενων ενός παραδοσιακού χωριού.
  Η συλλογή είναι επισκέψιμη στο κοινό κατόπιν επικοινωνίας με τις κυρίες της Κίνησης Γυναικών


Λίγες εικόνες από τη Λαογραφική Έκθεση.

Λαογραφική Έκθεση Βελανιδίων

Λαογραφική Έκθεση Βελανιδίων

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο