31 Μαρτίου 2013


Σύμφωνα με το βιβλίο που καταγράφει το ιστορικό  θεμελίωσης και αποπεράτωσης του Ενοριακού Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης και τον κύριο συγγραφέα του τον τότε εφημέριο πατέρα Παναγιώτη Μιχαηλίδη ο ναός θεμελιώθει κατά το έτος 1915 οπότε και τερματίστηκαν οι εργασίες για αρκετά χρόνια λόγο δυσκολιών.

  Ο π. Παναγιώτης Μιχαηλίδης πρόσφυγας μετά την Μικρασιατική καταστροφή καταγόμενος από την Τραπεζούντα του Πόντου όπως ο ίδιος αναφέρει διορίστηκε εφημέριος των Βελανιδίων την 5η Μαΐου 1923 μετά από μια τριετία όπου το χωριό δεν είχε εφημέριο.

Την Άνοιξη (Απρίλιος) του 1927 το εκκλησιαστικό συμβούλιο έφτιαξε ασβεστοκάμινο για την Εκκλησία στην Λεμονιά άνωθεν του κτίσματος του Μιχαήλ Ανδρεσάκη και την 5η Μαΐου έγινε η πρώτη δημοπράτηση στην Σπάρτη για την δόμηση του Ναού όπου απέβη άκαρπη λόγο μη ύπαρξης εργολάβου. Την 15η Μαΐου του 1930 πραγματοποιήθηκε η δεύτερη δημοπρασία όπου προσήλθε ο μόνος μειοδότης εργολάβος Δημήτριος Σοφιός από τον Ποταμό Κυθήρων.

  Την 23η του μηνός Αυγούστου 1930 ξεκίνησε η ανέγερση του Ναού επί των θεμελίων που προϋπήρχαν από το 1915 και σταμάτησαν την 15η Νοεμβρίου λόγο του χειμώνα, τον Μάιο του 1931 ξεκίνησαν πάλι και περατώθηκαν οι τοίχοι και η στέγη, όλοι οι υαλοπίνακες

30 Μαρτίου 2013


Μετά από μεγάλο διάστημα διακοπής εργασιών που αφορά την κατασκευή των τεχνικών ογκόλιθων (μπλόκια) για την επέκταση του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων , οι εργασίες ξεκίνησαν και κατασκευάζονται νέα μπλόκια στο Παλαιόκαστρο , η διακοπή οφειλόταν σε καταγγελίες του πρόεδρου της Τ.Κ. Λαχίου. Η ανάδοχος εταιρία εξασφάλισε όλες τις αδειοδοτήσεις για τις εργασίες αυτές στο Παλαιόκαστρο καθώς και στην Μονεμβάσια.
Αυτή την στιγμή έχουν κατασκευαστεί δεκατέσσερα μπλόκια και στόχος είναι η κατασκευή αρκετών ούτος ώστε με την έλευση  του πλωτού γερανού να ξεκινήσει η πόντιση τους στον βραχίονα που κατασκευάζεται και αποτελεί το νέο τμήμα του αλιευτικού καταφυγίου.

24 Μαρτίου 2013

Βελανίδια 25η Μαρτιου 1989
Εκατόν ενενήντα δυο χρόνια από την ηρωική εκείνη μέρα του ξεσηκωμού, η Πελοπόννησος μπροστάρης στην επανάσταση, μια περιοχή που δέχτηκε την βαρβαρότητα των τουρκαλβανών μετά τα Ορλωφικά σήκωσε το ανάστημα στους κατακτητές.
Ο Πέτρος Μαυρομιχάλης αναφέρει σε επιστολή του προς τους (συμμάχους ευρωπαίους):
Εν ενί λόγω απεφασίσαμεν, ή να ελευθερωθώμεν, ή να αποθάνωμεν. Τούτου ένεκεν προσκαλούμεν επιπόνως την συνδρομήν και βοήθειαν όλων των εξευγενισμένων Ευρωπαίων γενών, ώστε να δυνηθώμεν να φθάσωμεν ταχύτερον εις τον Ιερόν και δίκαιον σκοπόν μας και να λάβωμεν τα δίκαιά μας
1821 Μαρτίου 23 εν Καλαμάτα. Εκ του Σπαρτιατικού Στρατοπέδου

18 Μαρτίου 2013


Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή  για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος των Απόκρεω . Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί "καθαρίζονταν" πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς. Η νηστεία διαρκεί για 40 μέρες, όσες ήταν και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο .Από παλιά η Καθαρή Δευτέρα, πέρασε στην συνείδηση του λαού, σαν μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί, την Καθαρή Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση, και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας. «Ίδε το έαρ το καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαρά και την ευημερίαν».

17 Μαρτίου 2013

 
Το Βατικιώτικο καρναβάλι πραγματοποιήθηκε και φέτος στην Νεάπολη  με μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή πλήθος κόσμου από όλο τον Δήμο Μονεμβασίας, ο μειωμένος φετινός προϋπολογισμός δεν πτόησε τους συμμετέχοντες που χάρισαν απλόχερα την ζωντάνια και το κέφι τους σε όλο τον κόσμο, απολαύστε εικόνες από τους μικρούς αλλά και μεγάλους που διασκέδασαν στον φετινό καρναβάλι
 

10 Μαρτίου 2013

 
Δεν ξέρω αν το έχετε συνειδητοποιήσει, αλλά βρισκόμαστε στην καρδιά της Άνοιξης. Η Άνοιξη , η καλύτερη και ομορφότερη εποχή.
Με τον ερχομό της ξαναγεννιέται η ζωή που πεθαίνει το Χειμώνα.
Αν δεν έχετε βγει ακόμη μια βόλτα στην φύση αφήστε να σας δείξουμε μερικές εικόνες από τα ανοιξιάτικα Βελανίδια

 

07 Μαρτίου 2013


ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 7 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013                              ΩΡΑ 12:00 π.μ.
Ελάτε να τσικνίσουμε και να αναβιώσουμε παλιά αποκριάτικα έθιμα (ρεφενέ). Οι συλλόγοι της περιοχής μας θα τσικνήσουν για όλους μας, δίνοντας μια ευχάριστη νότα συνεργασίας. Κρασί, ζωντανή μουσική, κέφι και χορός … Ραντεβού στο ποτάμι !!! Φέρτε κι εσείς το μεζέ σας κι ελάτε να αποδείξουμε ότι όλοι μαζί μπορούμε! Η Φιλαρμονική μας  θα γέμισει μουσικές τη πόλη κάνοντας την έναρξη των εκδηλώσεων.
Σε περίπτωση κακοκαιρίας θα μας βρείτε σε κιόσκια της παραλίας.

ΣΑΒΒΑΤ0 9 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013                                           ΩΡΑ  10:30 π.μ.
Κυνήγι θησαυρού με πρωταγωνιστές και νικητές τα παιδιά! Λύστε τους γρίφους και φτάστε στο θησαυρό! Εκκίνηση πλατεία Νεάπολης.
                                                                                        ΩΡΑ  16:00 μ.μ.
Η Φιλαρμονική μας θα ταξιδέψει στις άλλες δημοτικές ενότητες καλώντας μικρούς και μεγάλους να μας επισκεφτούν το τριήμερο της Αποκριάς.

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013                                           ΩΡΑ  11:00 π.μ.
Πάρτυ μασκέ για τους μικρούς μας φίλους από το Σύλλογο Γονέων του 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΕΑΠΟΛΗΣ στο προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης.  Ντυθείτε πρωτότυπα κι ελάτε να χορέψουμε σε ρυθμούς Καρναβαλιού με πολλές εκπλήξεις. Τρελό ξεφάντωμα με τα παιχνίδια του Παλιού Λούνα Παρκ. Σημείο συνάντησης  Γυμνάσιο Νεάπολης και πέρασμα μέσα από την πόλη βάζοντας χρώμα καρναβαλιού και κεφιού.

ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013                                          ΩΡΑ 17:00 μ.μ.
Παραδοσιακός  γάμος με ρυθμούς τσιγγάνικους φέτος! Η μουσική της Φιλαρμονικής θα μας συνοδέψει και πάλι στα σοκάκια της πόλης μας. Ελάτε κι εσείς στη χαρά των νεονυμφών μας και ανοίξτε τα πορτοπαράθυρα  σας να γεμίσει το σπίτι σας χαρά.
Σημείο εκκίνησης το Δέλτα της Νεάπολης και κατάληξη της πομπής των νεόνυμφων στη πλατεία όπου θα γίνει και γλέντι!!!

ΚΥΡΙΑΚΗ  17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013                                           ΩΡΑ 15:30 μ.μ.
Παρέλαση Καρναβαλιού στη παραλία της πόλης μας με τις  συμμετοχές των σχολείων, των συλλόγων, των φορέων και ιδιωτών της περιοχής μας.

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2013                           ΩΡΑ  11:30 π.μ.
Κούλουμα στο Λιμανάκι! Φέτος γιορτάζουμε τη Καθαρά Δευτέρα στο Λιμανάκι με φασολάδα, λαγάνες, κρασί, μουσική και πολύ κέφι!!!

05 Μαρτίου 2013

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ  ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΜΟΥ ΒΑΓΓΕΛΙΩΣ



                                                                                                                           Με εκτίμηση
                                                                                                                        Βασίλης Μπόκας

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο