30 Απριλίου 2016

  Τα εγκώμια του επιτάφιου θρήνου έψαλαν μαζί με τις δυο χορωδίες ο διεθνούς φήμης πιανίστας Βασίλης Τσαμπρόπουλος και η Βελανιδιώτισσα ψάλτρια και τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής Νεκταρία Καραντζή, το βράδυ της Μ. Παρασκευής όπως κάθε χρόνο στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Βελανιδίων γυναίκες και άντρες χωρίζονται σε δυο χορωδίες και ψάλουν εναλλάξ τα εγκώμια του επιτάφιου θρήνου, πολύτιμη βοήθεια τους δόθηκε φέτος από τους δυο καταξιωμένους καλλιτέχνες που βρίσκονται αυτές της Άγιες ημέρες στα Βελανίδια.
Μετά το τέλος των εγκωμίων οι προσκυνητές ακολούθησαν την περιφορά του επιταφίου στα στενά σοκάκια του οικισμού μέχρι και την επιστροφή του στον Ιερό Ναό, στην συνέχεια όλοι παρακολούθησαν το κάψιμο του Ιούδα στο προαύλιο της Εκκλησίας.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV






29 Απριλίου 2016

  Την Μεγάλη Παρασκευή το πρωί ο αιώνιος αγώνας μεταξύ παντρεμένων και ανύπαντρων πραγματοποιήθηκε στο στενό σοκάκι πλάι στον Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Βελανιδίων , η Τόκα ένα παιχνίδι-έθιμο που αναβιώνει κάθε χρόνο την ίδια ημέρα έληξε και φέτος με νικητές τους παντρεμένους και σκορ 6-2.
   Η τελετή της Αποκαθήλωσης τελέστηκε το μεσημέρι της μεγάλης Παρασκευής μαζί με την αναπαράσταση της ταφής και τον Επιτάφιο να βρίσκεται στολισμένος στο κέντρο του Ναού με ανοιξιάτικα λουλούδια.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV





















  Η Μεγάλη Πέμπτη, η ιερή μέρα κατά την οποία εορτάζεται ο Μυστικός Δείπνος του Ιησού Χριστού με τους 12 Αποστόλους. Η ημέρα αυτή είναι η τέταρτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, της εβδομάδας δηλαδή η οποία προηγείται και καταλήγει στη γιορτή του Πάσχα.

Τα Δώδεκα Ευαγγέλια περιγράφουν την πορεία του Ιησού προς τον Γολγοθά. Τον Μυστικό Δείπνο, το δάκρυ και την ανθρώπινη αδυναμία στους κήπους της Γεσθημανής, την προδοσία του από τον Ιούδα, την σύλληψη, την δίκη, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση.

Τη Μεγάλη Πέμπτη το βράδυ η Εκκλησία, μάς συγκλονίζει παρουσιάζοντάς μας τη Σταύρωση του Θεανθρώπου.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου,
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας.
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται,
ο των αγγέλων βασιλεύς.
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται
ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο,
ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη,
ο Νυμφίος της Εκκλησίας.
Λόγχη εκεντήθη, ο Υιός της Παρθένου.
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ.
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.






28 Απριλίου 2016

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ
ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Προς
              ΥΠ. Ενέργειας και Περιβάλλοντος, κ. Πάνο Σκουρλέτη

Πειραιάς, 27/4/2016

ΘΕΜΑ: «Χάραξη ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης με ηπειρωτική Ελλάδα – Χερσόνησος του Μαλέα»

Aξιότιμε κ. Υπουργέ

Προσφάτως ο ΑΔΜΗΕ προχώρησε την προκήρυξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Πρόκειται για ένα έργο που περιλαμβάνει τη διαμόρφωση εναέριου δικτύου Μεγαλόπολης-Μολάων, υπόγειου Μολάων-Συκιάς, εναέριου Συκιάς-ακρωτηρίου Μαλέα και υποθαλάσσιου Μαλέα -Κρήτης.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο σχεδιασμός αυτός έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψιν από τον ΑΔΜΗΕ ότι οι πυλώνες υψηλής τάσης θα περνούν πολύ κοντά από κατοικημένες περιοχές (π.χ. 50 μέτρα από το χωριό της Πάνω Καστανιάς), αλλά και από θεσμοθετημένες ή υπό θεσμοθέτησιν Περιοχές Ειδικής Προστασίας, Αρχαιολογικούς Χώρους, Καταφύγια Άγριας Ζωής, Τοπία Διεθνούς και Εθνικής Σημασίας, περιοχές του δικτύου Natura και Γεωπάρκα, σε ένα μήκος που φτάνει συνολικά τα 41 km (από τον Καβομαλιά μέχρι τη Συκιά). Οι πυλώνες της ΔΕΗ, μάλιστα, θα είναι η μοναδική θέα από την Καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς, που αποτελεί υπό θεσμοθέτηση Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco. 

Άρα, στους σχεδιασμούς των αρμοδίων δεν ελήφθησαν καθόλου υπόψιν όλα όσα ορίζονται από το υπό τελική έγκριση ΓΠΣ Βοιών (το οποίο προκρίνει για την περιοχή των Βατίκων το μοντέλο της «ήπιας τουριστικής ανάπτυξης»), ούτε το όραμα του δήμου Μονεμβασίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την περιοχή μας, ενώ βεβαίως, αγνοήθηκε παντελώς και η βούληση της τοπικής κοινωνίας.

Κύριε Υπουργέ

Ο τόπος μας, τα Βάτικα, ένας τόπος με σημαντικότατο πολιτισμικό και περιβαλλοντικό απόθεμα, μοναδικούς πυλώνες ανάπτυξής του, υπέστη μια βαριά καταστροφή από την πυρκαγιά της 17ης Ιουλίου του 2015. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι η περαιτέρω επιβάρυνσή της Χερσονήσου του Μαλέα με πυλώνες υψηλής τάσης κατά μήκος της θα έδινε το τελειωτικό χτύπημα σε μια περιοχή που προσπαθεί να συνέλθει, εκβιομηχανοποιώντας και «βιάζοντάς» την, ενώ θα απέκλειε εσαεί την τουριστική της ανάπτυξη, με καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τη ζωή μας.

Δεν αντιτιθέμεθα, βεβαίως, στους σχεδιασμούς για ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Είμαστε, ωστόσο, κάθετα αντίθετοι στη συγκεκριμένη χάραξη της εγκατάστασης  του καλωδίου κατά μήκος της χερσονήσου του Μαλέα. Μία λύση περιβαλλοντικά αβλαβής θα ήταν η εξής: το υποθαλάσσιο δίκτυο από την Κρήτη να φτάσει έως την περιοχή της Ελιάς, περνώντας δυτικά της Ελαφονήσου, και να συνεχιστεί από εκεί υπογείως μέχρι τους Μολάους. Σημειώνουμε ότι, η απόσταση Ελιά – Μολάοι είναι η ίδια με την Συκιά – Μολάοι, όπου ούτως ή άλλως σχεδιάζεται υπόγειο δίκτυο και, άρα, δεν υπάρχει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση. Με τη λύση που προτείνουμε, αφ’ ενός «παρακάμπτεται» η χερσόνησος του Μαλέα και δεν «οργώνεται» από πυλώνες υψηλής τάσης (αφήνοντας ανοιχτό τον δρόμο να χαρακτηριστεί Περιφερειακό Πάρκο και Τοπίο Διεθνούς Σημασίας, όπως έχει αποφασιστεί από τον Δήμο Μονεμβασίας την Περιφέρεια Πελοποννήσου), αφ’ ετέρου προχωρεί  η διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο, όπως κρίνεται απαραίτητο, αλλά με μηδενική περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Κύριε Υπουργέ

Η τυχόν άρνηση του ΑΔΜΗΕ να παρακάμψει τη Χερσόνησο του Μαλέα στους σχεδιασμούς του, θα σημαίνει ότι υπάρχουν «δεύτερες» σκέψεις πίσω από την συγκεκριμένη χάραξη που προτείνει για τη διασύνδεση Κρήτης – ηπειρωτικής Ελλάδας. Αναφερόμαστε στα εδώ και δεκαετίες σχέδια για εγκατάσταση αιολικών "πάρκων"κατά μήκος του Μαλέα, τα οποία φαίνεται ότι ουδέποτε εγκαταλείφθηκαν από κάποιους, παρά τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Διότι είναι σαφές ότι η μη εγκατάσταση αιολικών οφείλεται στη μέχρι στιγμής ανυπαρξία δικτύου στήριξης. Όπως είναι σαφές και το ότι η εγκατάσταση δικτύου θα ανοίξει τον δρόμο και για τα αιολικά. Πρόκειται, ωστόσο, για σχέδια στα οποία σύσσωμη η τοπική κοινωνία αντιτάσσεται και αυτό θα συνεχίσει να πράττει με σθένος.

Ζητούμε η φωνή των Βατικιωτών να εισακουσθεί και να γίνει σεβαστή. Περιμένουμε τις αποφάσεις σας.

Μετά τιμής

Ο Πρόεδρος                                                                                  η Γραμματέας
Νίκος Αλειφέρης                                                                           Καλλιόπη Λιβανού

27 Απριλίου 2016

 Το ανέσπερο φως της Ανάστασης ας φωτίσει τις καρδιές μας και η θυσία του Θεανθρώπου για έναν κόσμο καλύτερο να αποτελέσει παράδειγμα για όλους μας.
Καλή Ανάσταση!
Καλό Πάσχα!
Μανώλης Αντωνάκος
Α' Επιχαλών Βουλευτής Ν. Λακωνίας
Δημοκρατική Συμπαράταξη

21 Απριλίου 2016

  Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες, νομείς, και επικαρπωτές, των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται εντός πόλεων, κωμοπόλεων, οικισμών και κατοικημένων περιοχών ή κοντά σε αυτές, όπως προβούν στον καθαρισμό της βλάστησης και στην απομάκρυνση τυχόν άλλων εύφλεκτων υλικών που βρίσκονται μέσα σ΄ αυτά, για την αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των υπόχρεων ο Δήμος θα προβαίνει αυτεπάγγελτα στον καθαρισμό τους, επιβάλλοντας παράλληλα τέλος – πρόστιμο που ανέρχεται σε 0,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (αρθ. 94 Ν.3852).
Βεβαιούνται δηλαδή εις βάρος των ιδιοκτητών η ισόποση σχετική δαπάνη του Δήμου και υποβάλλεται επιπλέον μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.

Σύμφωνα με την υπ' αριθ. 1/2016 Πυροσβεστική διάταξη που εκδόθηκε από την περιφερειακή Πυροσβεστική Δ/νση Πελοποννήσου, απαγορεύονται οι φωτιές από 1-5-2016 έως και 31-10-2016, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας.

ΠΗΓΗ

20 Απριλίου 2016

Ανοιχτή επιστολή στη λακωνική κοινωνία απευθύνει η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας. Προειδοποιεί ότι η ανάπτυξη γραμμής υψηλής τάσης από τον ΑΔΜΗΕ στην περιοχή θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό και εν γένει στην ποιότητα ζωής. Κι αυτό διότι η χάραξη της διέλευσης του καλωδίου "οργώνει" όλη τη Χερσόνησο του Μαλέα μέσω της εγκατάστασης κατά μήκος του δήμου Μονεμβασίας πυλώνων της ΔΕΗ, περνώντας μέσα ή δίπλα από θεσμοθετημένα ή υπό θεσμοθέτησιν Καταφύγια Άγριας Ζωής, αρχαιολογικούς χώρους, πολιτισμικά και φυσικά μνημεία και χωριά, καταστρέφοντας εντέλει το πολιτισμικό απόθεμα και το περιβάλλον της περιοχής, τα οποία αποτελούν και τους μόνους αναπτυξιακούς της πυλώνες. Ολόκληρο το κείμενο:

“Aγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Η περιοχή της ΝΑ Λακωνίας παρέμεινε επί πολλά χρόνια μια απομονωμένη και αδιάφορη «αναπτυξιακά» περιοχή για το κράτος των Αθηνών. Όσο στην υπόλοιπη πολιτισμένη Ελλάδα διανοίγονταν δρόμοι, σχεδιάζονταν υποδομές, κατασκευάζονταν λιμάνια, δρομολογούντο και υλοποιούντο επενδύσεις, ο δήμος Μονεμβασίας παρέμενε υποβαθμισμένος και αφανής, με ελλιπές οδικό δίκτυο, ανεκμετάλλευτες παραλίες και φυσικές ομορφιές, σχεδόν άγνωστος στον μέσο επισκέπτη.
Τούτη όμως η απομόνωση και η εγκατάλειψη είχε και τα θετικά της.
Στη περιοχή της Μονεμβάσιας αλλά και της γειτονικής Μάνης, το περιβάλλον παρέμεινε ανέγγιχτο, οι μεγάλες τουριστικές μονάδες που δεν υλοποιήθηκαν, δεν αλλοίωσαν τις παραλίες και την ιδιαίτερη ακτογραμμή, βοηθώντας την περιοχή μας να παραμείνει μοναδική και ιδιαίτερη.
Έτσι σήμερα, που το τουριστικό προϊόν έπαψε να είναι μόνο μαζικό, αλλά απέκτησε ποιότητα, σήμερα που οι επισκέπτες δεν ενδιαφέρονται να ανακαλύψουν μεγαλουπόλεις κτισμένες στην άμμο και βουνά γεμάτα βιομηχανικές κατασκευές, σήμερα που οι επισκέπτες έρχονται από την άλλη άκρη του πολιτισμένου κόσμου για ν’ απολαύσουν παρθένες ακτογραμμές, ειδυλλιακά τοπία, πεζοπορικές διαδρομές μέσα στη φύση και μοναδικά ηλιοβασιλέματα, η ΝΑ Λακωνία είναι ήδη προορισμός πρώτης γραμμής.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και ο δήμος Μονεμβασίας, βάσει του αναπτυξιακού τους σχεδιασμού, επιφυλάσσουν για την περιοχή μας μια ήπιας μορφής τουριστική ανάπτυξη, βασισμένη τόσο στο αδιατάραχτο και παρθένο φυσικό τοπίο όσο και στο αυθεντικό και υψηλής ποιότητας αγροτικό προϊόν. Η πρόθεσή τους αυτή αποτυπώνεται περίτρανα στα θεσμοθετημένα ΣΧΟΟΑΠ Μονεμβασίας και Ασωπού όσο και στο υπό διαβούλευση ΓΠΣ Βοιών, στο αίτημα για θεσμοθέτηση της Χερσονήσου του Μαλέα ως περιφερειακού πάρκου και τοπίου διεθνούς σημασίας, στο αίτημα κήρυξης του βράχου της Μονεμβασιάς σε μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, στην προστασία και ανάδειξη της αρχαιότερης βυθισμένης πολιτείας της Ευρώπης – του Παυλοπετρίου, στην ανάδειξη και προστασία του μοναδικού απολιθωμένου δάσους του Αγίου Νικολάου, στον Καβομαλιά.
Δυστυχώς όμως, για μια ακόμα φορά, ανίκανοι, ανεγκέφαλοι και ανιστόρητοι υπάλληλοι σχεδιάζουν και αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς. Ο ΑΔΜΗΕ σχεδιάζει και προκηρύσσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για μια γραμμή μέσης -σήμερα- και υψηλής -αύριο- τάσης, η οποία θα αναπτύσσεται επάνω σε γιγάντιους μεταλλικούς πυλώνες σε όλο το μήκος του δήμου Μονεμβασίας και της χερσονήσου του Μαλέα, αλλοιώνοντας το ύφος και καθιστώντας τη Μονεμβάσια από ποιοτικό τουριστικό προορισμό, σε βιομηχανική περιοχή.
Οι κάτοικοι, οι επαγγελματίες, οι φορείς της Μονεμβάσιας ουδέποτε ερωτήθηκαν, διαβουλεύτηκαν ή συμφώνησαν στη διέλευση μιας γραμμής υψηλής τάσης δίπλα από τα σπίτια και μέσα από τις ζωές μας.
Ουδέποτε συναινέσαμε να μετατραπεί σε «κρανίου τόπος», βιομηχανικό «πάρκο» και «βομβαρδισμένο τοπίο» η περιλάλητη και ιστορική Μονεμβασιά, το Γιβραλτάρ της ανατολής, η περίφημη Μαλβάζια.
Η Ένωση Επιχειρηματιών Μονεμβασίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο παρών σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ θα επιφέρει καίριο πλήγμα στον τουρισμό και την αγροτική παραγωγή, προκαλώντας, μεταξύ άλλων, την υποβάθμιση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, του φυσικού μας πλούτου και της ποιότητας της ζωής όλων μας.
Καλούμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και κάθε υπεύθυνο να πάρουν άμεσα θέση και να διαφυλάξουν τα ποιοτικά στοιχεία της περιοχής μας.
Καλούμε τους λάκωνες πολίτες σε εγρήγορση, προκειμένου να αντιτάξουν σθεναρή αντίσταση για την αντιμετώπιση της βίαιης επιβολής αποφάσεων που βρίσκονται σε αντίθεση με την τοπική κοινωνία, βιάζουν το περιβάλλον και έχουν ως αποτέλεσμα την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική υποβάθμιση της ζωής μας
Με εκτίμηση
Ο Πρόεδρος
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΡΑΦΟΣ
Ο Γεν. Γραμματέας
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΑΜΗΣ"

18 Απριλίου 2016

   Με την χάρη του Θεού και την βοήθεια της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας, ανακοινώνεται με βαθιά συγκίνηση και χαρά  ότι την Κυριακή του Θωμά στις 8 Μαϊου 2016, θα τελεστούν τα Εγκαίνια του Ιερού Ναού από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κ Συμεών με τη συμμετοχή και άλλων προσκληθέντων Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών.
   Τα εγκαίνια ενός Ναού είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός που συμβαίνει μία φορά σε έναν Ναό και με την Ακολουθία αυτή καθαγιάζεται η Αγία Τράπεζα και τα Αντιμνήσια πάνω στα οποία τελείται η Θεία Λειτουργία,ευλογείται το κτίσμα του Ιερού Ναού, ανάβει η ακοίμητη κανδήλα κ.α. Αποτελεί μεγάλη ευλογία η συμμετοχή στην ακολουθία την οποία σπάνια θα υπάρχει η δυνατότητα να παρακολουθήσει κάποιος.

Καλούνται όλοι οι ευσεβείς Χριστιανοί να συμμετάσχουν στις ακολουθίες που θα τελεστούν σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Σάββατο της Διακαινησίμου 7/5/2016  ώρα 18:00

Υποδοχή Ιερών Λειψάνων έμπροσθεν του Ιερού Ναού στη Λεωφόρο Κυθηρίων και στη συνέχεια Αρχιερατικός Εσπερινός των Εγκαινίων με την Ακολουθία των Αγίων Μαρτύρων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Σμύρνης κκ Συμεών

Κυριακή του Θωμά 8/5/2016

Πρωία

ώρα 06:30 Όρθρος των Εγκαινίων

ώρα 7:00  Χοροστασία Μητροπολίτου

ώρα 08:00 Τελετή των Εγκαινίων και στη συνέχεια Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία



                                                                                              Εκ του Ιερού Ναού

15 Απριλίου 2016

  Οι επτά σφραγίδες της Αποκάλυψης «ανοίγουν» με τη μουσική του Βασίλη Τσαμπρόπουλου και τη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή. 
   Η Αποκάλυψη του Ιωάννη είναι ένα από τα πιο δυνατά και δύσκολα κείμενα της Αγίας Γραφής. Οι συμβολισμοί, οι προφητείες και η προσδοκία της Δικαιοσύνης ξεδιπλώνονται σε μια καταιγιστική αφήγηση του υπερκόσμιου οράματος του Ευαγγελιστή στο σπήλαιο της Πάτμου. Μία από τις συγκλονιστικότερες περιγραφές είναι το άνοιγμα το 7 σφραγίδων.
   Ο Βασίλης Τσαμπρόπουλος εμπνέεται από το θέμα και γράφει μουσική ντύνοντας το σχετικό κείμενο της Αποκάλυψης. Η αφήγηση του κειμένου θα γίνει με διαδραστικά βίντεο που θα αποκαλύψουν μία νέα ανάγνωση του κόσμου μας, μέσα από το πρίσμα του Αποκαλυπτικού οράματος του Ιωάννη. Η πρωτότυπη μουσική του διεθνούς φήμης πιανίστα, συνθέτη, μαέστρου και ιδρυτή της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens, συναντά στην ίδια σκηνή την αρχέγονη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή, να ερμηνεύει ελληνικούς βυζαντινούς ύμνους αλλά και θρησκευτικά μέλη από τη Ρουμανία, τη Ρωσία, την Ιταλία και ύμνους στα αραμαϊκά, τη γλώσσα του Χριστού.
«Άξιος ει λαβείν το βιβλίον και ανοίξαι τας σφραγίδας αυτού, ότι εσφάγης και ηγόρασας τω Θεω ημάς εν τω αίματί σου εκ πάσης φυλής και γλώσσης και λαού και έθνους». (Αποκ. Κεφ. Ε΄, εδαφ. 9)
Η «7η Σφραγίδα» («The Seventh Seal») παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Half Note αποκαλύπτοντας ένα κομμάτι του ομώνυμου ολοκληρωμένου έργου του Βασίλη Τσαμπρόπουλου με τη φωνή της Νεκταρίας Καραντζή, το οποίο θα ερμηνευτεί στην πλήρη μορφή του στους επόμενους μήνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Βασίλης Τσαμπρόπουλος: πιάνο
Νεκταρία Καραντζή: φωνή

Το έργο τέχνης της αφίσας είναι φιλοτεχνημένο από την Ελβετή ζωγράφο Marie-Claude Gyger.
Ώρα έναρξης: Πεμ: 21.30 & Παρ: 22.30
Είσοδος: 15 ευρώ (μπαρ), 20 ευρώ (Β’ Ζώνη), 25 ευρώ (Α’ Ζώνη)
Πληροφορίες – Κρατήσεις: 210 9213310

12 Απριλίου 2016

  Δωρεάν υγειονομικό και φαρμακευτικό υλικό προσέφερε η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων στο αγροτικό ιατρείο Βελανιδίων.
  Συγκεκριμένα, οι κυρίες της Κίνησης Γυναικών ανταποκρίθηκαν σε αίτημα του πρόεδρου της Τ. Κοινότητας Βελανιδίων κ. Σαράντου Καραντζή και έπειτα από υπόδειξη του αγροτικού ιατρού προμηθεύτηκαν και παρέδωσαν απαραίτητο υλικό που θα καλύψει τις ανάγκες λειτουργίας του Αγροτικού ιατρείου. Ο κ. Καραντζής ευχαρίστησε θερμά τις κυρίες για την άμεση ανταπόκριση τους στο συγκεκριμένο θέμα αλλά και την εν γένει βοήθεια τους σε πολλά σημαντικά θέματα.

10 Απριλίου 2016

  Μια μοναδική εμπειρία ζωής βιώνουν αυτοί που κάθε χρόνο βρίσκονται στα Βελανίδια τις ημέρες του Πάσχα, από την Κυριακή των Βαΐων, όλη την Μεγάλη εβδομάδα, τον στολισμό του Επιταφίου, την Τόκα μέχρι και την Ανάσταση.
  Μεγάλη Παρασκευή το πρωί οι γυναίκες στολίζουν τον Επιτάφιο τραγουδώντας μοιρολόγια ενώ σχεδόν ταυτόχρονα ο αιώνιος αγώνας μεταξύ παντρεμένων και ανύπαντρων λαμβάνει χώρα στο στενό σοκάκι πλάι στον Ιερό Ναό της Παναγίας, το παραδοσιακό αυτό παιχνίδι λέγετε Τόκα και κατά το έθιμο οι ηττημένοι αναγκάζονται μετά την λήξη του αγώνα να κεράσουν τους κερδισμένους. Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι πιστοί συμμετέχουν στη κατανυκτική ακολουθία ψέλνοντας τον επιτάφιο θρήνο φτιάχνοντας δυο χορωδίες που η μια αποτελείτε από άντρες και η άλλη από γυναίκες , στην συνέχεια όλοι συμμετέχουν στην περιφορά του Επιταφίου στα στενά σοκάκια των χωριού, τα σπίτια φωτισμένα, η μυρωδιά από το λιβάνι, οι κυρίες ραίνουν με αρώματα τον Επιτάφιο και οι ψαλμωδίες αντηχούν μέχρι τον βράχο του Αγίου Ιωάννη .

Η πομπή επιστρέφει στον Ναό όπου από το μεσημέρι έχει κρεμαστεί ένα ομοίωμα του Ιούδα που περιμένει να καεί, το έναυσμα δίνεται και ο Ιούδας τυλίγεται στις φλόγες ενώ παράλληλα σκάνε και οι κροτίδες που έχουν ενσωματωθεί στο ομοίωμα.
Το βράδυ του Σαββάτου σε μυστηριακό περιβάλλον έντονης κατάνυξης τελείτε η ακολουθία της Αναστάσεως και αν είστε τυχεροί θα ακούσετε να ψάλλει η διεθνούς φήμης Βελανιδιώτισσα ψάλτρια Νεκταρία Καραντζή, μετά το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ τον λόγο έχουν τα βεγγαλικά που χρωματίζουν τον ουρανό.

Αν τα παραπάνω σας κέντρισαν το ενδιαφέρον δείτε τα οπτικοποιημένα:











Πληροφορίες
Όλες οι λειτουργίες των ημερών τελούνται στον Ενοριακό Ιερό Ναό Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης

Περισσότερα για το παιχνίδι Τόκα ΕΔΩ
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο