09 Μαΐου 2011

Την Κυριακή 1 Μαΐου 2011 και ενώ πλήθος κόσμου συμμετείχε στην πεζοπορία προς τον φάρο του Κάβο Μαλιά κάποιος έμεινε πίσω, κάποιοι ίσως σκέφτηκαν πως κουράστηκε, κάποιοι ότι απλώς περπατά αργά, στην επιστροφή όμως μας επιφύλασσε μια έκπληξη, δίπλα στο μονοπάτι και σε απόσταση περίπου μισής ώρας από τον Άγιο Μύρο είχε ανακαλύψει ένα κτίριο πρωτοελλαδικής εποχής και άφθονα κεραμικά όστρακα σε μεγάλη έκταση.
  Ένα σενάριο είναι ότι στην περιοχή υπήρχε νερό και χρησιμοποιούσαν το κτίριο ως ενδιάμεσο σταθμό στην διαδρομή Σίδη προς και από τις άλλες γνώστες πόλεις εκείνης της εποχής.
   Ο όρος «σενάριο» βεβαίως είναι απαραίτητος γιατί η υπόθεση τοποθετείται σε εποχή πολύ παλιά, χωρίς γραπτές μαρτυρίες.    
  Ο άνθρωπος που έκανε αυτή την ανακάλυψη ήταν ο κ. Άδωνις Κύρου
  Η περίπτωση Κύρου δεν είναι από τις συνηθισμένες. Θα έλεγε μάλιστα κανείς ότι είναι τελείως ασυνήθιστη και μοναδική αφού ο κ. Αδωνις Κύρου, ο οποίος επί πολλά χρόνια υπήρξε εκδότης της «Εστίας», είναι ένας αρχαιόφιλος και ιστοριοδίφης με προσφορά στην αρχαιολογική έρευνα που αναγνωρίζεται από τους αρχαιολόγους, ο κ. Α. Κύρου είχε άμεση ή έμμεση σχέση - συνήθως υπόδειξη αρχαιολογικών θέσεων που ανακάλυψε περπατώντας σε βουνά και σε λαγκάδια Το 1990 εκδόθηκε το βιβλίο του «Στο σταυροδρόμι του Αργολικού», ιστορικό και αρχαιολογικό οδοιπορικό μιας περιοχής που περιλαμβάνει την Ερμιονίδα και μέρη της Αργολίδας και της Τροιζηνίας και μαζί και τα νησιά και τις βραχονησίδες του Σαρωνικού που γειτονεύουν με αυτό το τμήμα των πελοποννησιακών ακτών.


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο