14 Μαΐου 2011

Δελτίο Τύπου (11/5/2011)
Η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Λακώνων Αττικής θα πραγματοποιήσει εκδήλωση με θέμα «ΒΑΤΙΚΑ: Παρελθόν - Παρόν - Μέλλον», το Σάββατο 4 Ιουνίου 2011, και ώρα 6.30 μ.μ., στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, Καραΐσκου 104, Πλατεία Κοραή, Πειραιάς.
Στόχος, η ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού πλούτου των Βατίκων και της προοπτικής για μια ισόρροπη ανάπτυξη του τόπου, με έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος.
Στην εκδήλωση θα αναπτυχθούν οι εξής θεματικές:
α) Ιστορικό Ομοσπονδίας - Στόχοι : Νίκος Αλειφέρης
β) Σχέσεις – Σύνδεση των Βατίκων με τον Πειραιά: Μηνάς Αναστασάκης
γ) «Θησαυροί» των Βατίκων: Αντώνης Τάντουλος
δ) Σύγχρονες απειλές: Λάμπης Μπιλλίνης
ε) Προοπτικές Ισόρροπης Ανάπτυξης: Δημήτρης Μακρής
Επίσης, για τη μακροχρόνια και πολυεπίπεδη προσφορά τους στα Βάτικα θα βραβευθούν οι κ.κ. Τζώρτζης Ανωμήτρης, Ιωάννης Κοτσώνης και Πέτρος Κουντούρης.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει με την καλλιτεχνική της παρουσία η συμπατριώτισσά μας, εκλεκτή ερμηνεύτρια, Νεκταρία Καραντζή, και ο Σύλλογος Φίλων Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής Νεάπολης.
Τηλέφωνα για πληροφορίες: Μιχάλης Μηνόγιαννης: 6972 422654
Σαράντος Αργυράκης: 6944 569568
Γιώργος Αναστασάκης: 6976 402377
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο