06 Φεβρουαρίου 2012


  Με αφορμή τη νυκτερινή πυρκαγιά στην περιοχή Αγίου Γεωργίου μες στο καταχείμωνο, θέλω να σας επισημάνω την υπευθυνότητα που πρέπει να δείξουμε στο μέλλον εμείς που λέμε ότι είμαστε κάτοικοι αυτού του χωριού.
1ον  Μιλάμε στα καφενεία συνέχεια για αντιπυρικές ζώνες όταν εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε εστίες πυρκαγιάς πετώντας κλαδιά στις άκρες των δρόμων όπου έχουμε χωράφια.

2ον  Έχουμε μεγάλη ευθύνη για τις κλάδες που βγαίνουν από τα δέντρα των χωραφιών μας στον δρόμο δυσχαιρένωντας την διέλευση των οχημάτων της πυροσβεστικής και σε κάποια σημεία ακόμα είναι δύσκολο να περάσουν χωρίς να αναιρούμε και το μερίδιο ευθύνης του δήμου.
   Αγαπητοί συγχωριανοί αν λοιπόν αγαπάμε αυτό το πανέμορφο χωριό όπως συνηθίζουμε να το λέμε, αγάπη λοιπόν σημαίνει θυσίες και πράξεις εθελοντισμού.
   Σας καλώ όλους και όλες να σηκώσουμε τα μανίκια μας ,όσοι μπορούμε και να συστρατεύσουμε τις δυνάμεις μας και να θωρακίσουμε την ασφάλεια του χωριού μας και το μέλλον του και εύχομαι τέτοιες καταστάσεις να μας βοηθήσει  ο ΘΕΟΣ να μην τις ζήσουμε καλοκαίρι γιατί θα είναι τραγικές και πολύ επώδυνες για μας και το χωριό μας.
   Ας δείξουμε τον πολιτισμό μας και την υπευθυνότητα όλων αυτών των χρόνων που οργώναμε τις θάλασσες και μέσα από αυτά να διεκδικούμε δυναμικά τα δικαιώματα μας.
   Σας καλώ να είμαστε κοντά όλοι πλήρωμα σε αυτό το καράβι που λέγεται Βελανίδια και να μην το αφήσουμε να βουλιάξει.
  Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Βασίλη Μπόκα που μας ενημέρωσε ,τους πυροσβέστες και την παρέα των ξένων επισκεπτών στο χωριό μας, φίλων του Χρήστου Μουτσάτσου καθώς και τον Παναγιώτη Λιβανό που πραγματικά ήταν οι πρώτοι που βοήθησαν και οι τελευταίοι που έφυγαν από τον τόπο της φωτιάς.


                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Τ.Κ.ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ

                                                               Γεώργιος Τριπόντικας
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο