19 Απριλίου 2012

Σταύρος Χριστάκος
Δημοτικός Σύμβουλος Μονεμβασία 18 Απριλίου 2011

Μονεμβάσια Λακωνίας       
Τ.Κ. 230 70


Τηλ . 2732061289

6981 820 172

Email : stavrosxristakos@gmail.com                  

Προς
Δήμαρχο Μονεμβασίας ,Κον Ηρακλή Τριχείλη

Θέμα : « Περιφερειακός δρόμος Βελανιδίων »

Κύριε Δήμαρχε
Σε συνέχεια προφορικής ενημέρωσης για την αναγκαιότητα της διάνοιξης περιφερειακού δρόμου στον οικισμό Βελανίδια της Τοπικής Κοινότητας Βελανιδιων κατά την οποία εκφράσατε την διάθεση της δημοτικής αρχής για την λύση του σοβαρού προβλήματος που απασχολεί τους κατοίκους και τους φορείς της τοπικής Κοινότητας Βελανιδιων σας παραθέτω αναλυτικά ορισμένα στοιχεία σχετικά με το θέμα της διάνοιξης του περιφερειακού δρόμου .

Οι καθημερινές ανάγκες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του οικισμού Βελανίδια καλύπτονται από τον ένα και μοναδικό δρόμο ο οποίος επιτρέπει την διέλευση οχημάτων και διασχίζει όλο την οικισμό από την παραλία μέχρι την έξοδο του χωριού , μήκους περίπου 1500 μέτρων και κυμαινόμενου πλάτους 4 περίπου μέτρων .

Με δεδομένο το γεωγραφικό ανάγλυφο του οικισμού το οποίο παρουσιάζει έντονες κλίσεις αλλά και την δόμηση του οικισμού ο οποίος χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη δημοτικών δρόμων μικρού πλάτους ( περίπου δυο μέτρων ) οι όποιοι δεν επιτρέπουν την διέλευση και την στάθμευση οχημάτων άλλη και την ανυπαρξία χωρών στάσης και στάθμευσης οχημάτων για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών των κατοίκων καταλαβαίνουμε τον κυκλοφοριακό φορτίο του μοναδικού δρόμου που ενώνει την παραλία με την έξοδο του χωριού .

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα προβλήματα που υπάρχουν αφού το λεωφορείο του ΚΤΕΛ αδυνατεί λόγω στενότητας του δρόμου να καλύψει την ανατολική πλευρά του οικισμού με αποτέλεσμα οι κάτοικοι ( κυρίως μεγάλης ηλικίας ) να είναι αναγκασμένοι να μετακινούνται σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 1000 μέτρων μέχρι την στάση του λεωφορείου . Επίσης σε περιόδους που στο χωριό βρίσκονται οι ιδιοκτήτες σπιτιών που τα χρησιμοποιούν εποχιακά , όπως εορτές Χριστουγέννων και Πάσχα καθώς και την θερινή περίοδο ο μοναδικός δρόμος είναι κυριολεκτικά αδιάβατος αφενός από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα άλλη και την συχνή διέλευση των οχημάτων .

Έχει επισημανθεί από όλα τα κοινοτικά και τοπικά συμβούλια του χωριού σε όλες τις δημοτικές περιόδους το πρόβλημα που υπάρχει καθημερινά και ειδικά αν συμβεί γεγονός πυρκαγιάς σε όλη την ανατολική πλευρά του χωριού άλλη και σε ολόκληρη της περιοχή μέχρι τον Κάβο Μαλια θα υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα αφενός στην κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων αλλά και στην απομάκρυνση των κατοίκων από την πληγείσα περιοχή .

Την τελευταία χρονικά περίοδο μια άλλη παράμετρος η οποία αυξάνει το κυκλοφοριακό φορτίο του χωριού και του μοναδικού δρόμου που οδηγεί στην παραλία είναι η κατασκευή του αλιευτικού καταφυγίου το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει στο άμεσο χρονικό διάστημα και οι ανάγκες για την κατασκευή του αφού θα απαιτηθεί η συχνή διέλευση μεγάλων και βαρέων οχημάτων αλλά και οι ανάγκες εξυπηρέτησης του καταφυγίου επιβάλλουν την ανάγκη κατασκευής ενός δρόμου ικανού πλάτους ο οποίος θα εξυπηρετεί το αλιευτικό καταφύγιο και δεν θα επιφέρει προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων .

Ο εν λογω δρόμος που προτείνουμε να διαπλατυνθεί για να αποτελέσει το περιφερειακό δρόμο του οικισμού βρίσκεται βόρεια του χωριού και έχει μήκος περίπου 1000 μέτρα . Το μισό και πλέον μήκος του έχει ήδη πλάτος άνω των 4 μέτρων οπότε με μικρές παρεμβάσεις μπορεί να αποκτήσει τις απαιτούμενες διαστάσεις ενώ το υπόλοιπο τμήμα είναι μονοπάτι πλάτους περίπου 2 μέτρων και απαιτείται διαπλάτυνση του καθώς ορισμένα έργα αντιστήριξης του δρόμου όπως θα προτείνουν οι μελετητές του έργου.

Μεταφέροντας το αίτημα των κατοίκων της τοπικής κοινότητας με δεδομένη την άποψη σας για την κατασκευή του περιφερειακού δρόμου ο οποίος θα δώσει λύση στα προβλήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω προτείνω την ένταξη στο προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους 2012 πίστωσης για την σύνταξη μελέτης διαπλάτυνσης του ανωτέρω δρόμου και μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων η οποία θα εξασφαλίσει τις απαιτούμενες αδειοδοτήσεις αλλά και την ωριμότητα του έργου ώστε να είναι δυνατή η ένταξη του σε χρηματοδοτικά προγράμματα για την κατασκευή του .







Σταύρος Χριστάκος

Δημοτικός Σύμβουλος
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο