23 Απριλίου 2012


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η
ΠΡΟΣ:

Κύριο Δήμαρχο

 Κυρίες & Κυρίους Δημοτικούς Συμβούλους
 κ.κ. Προέδρους Δ. & Τ. Κ. : Νεάπολης, Ελαίας, Παπαδιανίκων,
 Κυπαρισσίου, Λιρών, Βελανιδίων.
 ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 Προέδρους λοιπών Τοπικών Κοινοτήτων & Εκπροσώπους Τοπικών Κοινοτήτων
 Προέδρους Νομικών Προσώπων του Δήμου
 Εμπορικούς Συλλόγους & Λοιπούς Τοπικούς Φορείς (Μέσω των Δημοτικών Ενοτήτων)
 Τοπικές Εφημερίδες
 Τοπικούς Ρ/Σ & Τ/V
 Ενδιαφερομένους
 Εσωτερική Διανομη
 Κυρίες, Κύριοι
Καλείσθε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα στους Μολάους (αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου) την 26η Απριλίου τ.ε. ημέρα Πέμπτη και ώρα 18.00 για συζήτηση και λήψη απόφασης στα πιο κάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης.

 19. «Περί Χαρακτηρισμού ως ιστορικού και Διατηρητέου Μνημείου του π. Ναυτικού Γερμανικού Παρατηρητηρίου στα Βελανίδια Βοιών» Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Κουτσονικολής Χαρ.


Σε ομόφωνη απόφαση για τον χαρακτηρισμό του πρώην Γερμανικού Παρατηρητηρίου που βρίσκεται στα Βελανίδια Βοιών, κατέληξε το Δημοτικό Συμβούλιο Μονεμβασιάς.
Όλο το ιστορικό έχει ως εξής

Ο Σύνδεσμος Βελανιδιωτών Η Μυρτιδιώτισσα μετά τον χαρακτηρισμό του Φάρου Μαλέα ως ιστορικού και διατηρητέου μνημείου ανέλαβε ενέργειες διάσωσης και ανάδειξης του π. Γερμανικού ναυτικού Παρατηρητηρίου. Την 17/4/2007 απέστειλε επιστολή στον Ακόλουθο Άμυνας της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα ζητώντας να αποσταλούν τυχόν σχέδια και οποιαδήποτε άλλη πληροφορία υπήρχε σχετικά. Το Ομοσπονδιακό Αρχείο δεν ήταν σε θέση να παράσχει αρχιτεκτονικά σχέδια και άλλα πληροφοριακά στοιχεία αναφορικά με το παρατηρητήριο του Β ΄ Παγκοσμίου Πολέμου στο Ακρωτήριο Μαλέας της Λακωνίας, αφού τα περισσότερα από τα αρχεία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου αυτού του είδους , είτε καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του , είτε κατά την αποχώρηση των εκάστοτε γερμανικών στρατευμάτων από τις κατεχόμενες περιοχές. Όπως τονίσθηκε από τον Ακόλουθο ‘Άμυνας, ειδικά για ναυτικά παρατηρητήρια , δεν έχει δυστυχώς διασωθεί απολύτως τίποτε.
Εν συνεχεία ο Σύνδεσμος απευθύνθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού με επιστολή και ζήτησε τον χαρακτηρισμό του ως Ιστορικού και διατηρητέου μνημείου . Όπως αναφέρεται και στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου το Υπουργείο Πολιτισμού τότε ενήργησε άψογα ‘Η ευχάριστη έκπληξη ήταν για εμάς όταν ο κ. Στεφάνου Ιωάννης (τμηματάρχης στη Διεύθυνση Νεωτέρων μνημείων του ΥΠΠΟ) επισκέφτηκε το παρατηρητήριο προκειμένου να δημιουργήσει τα τοπογραφικά διαγράμματα που δυστυχώς δεν υπήρχαν. Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι η προσφορά του και ο τρόπος εργασίας αντανακλά το πλήθος των υπαλλήλων στο Υπουργείο Πολιτισμού . Άνθρωποι πάντα πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, να σε καθοδηγήσουν αλλά και να συμβάλλουν με τον τρόπο τους στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς’
Τέλη Μαΐου λοιπόν του 2009 η αρμόδια διεύθυνση έστειλε την θετική εισήγησή της στους φορείς εκείνους που θα μπορούσαν να υποβάλλουν τα δικά τους σχόλια.
Ο Δήμος Βοιών τότε και το Τοπικό συμβούλιο Δ.Δ Βελανιδίων ομόφωνα συμφώνησε με την εισήγηση του ΥΠΠΟ, ενώ απέστειλαν και αντίστοιχες αποφάσεις οι οποίες συνόδευσαν την επιστολή του Συνδέσμου Βελανιδιωτών.
Την 29/5/2009 η Διεύθυνση Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟ εισηγήθηκε θετικά στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, ενώ στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την 27η Αυγούστου 2009, το θέμα αναβλήθηκε προκειμένου να λυθεί το καθεστώς κυριότητας.
Ο Συνδεσμος Βελανιδιωτών προώθησε το αίτημα στον νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Μονεμβασιάς κ. Ηρακλή Τριχείλη και τον Αντιδήμαρχο κ. Χαράλαμπο Κουτσονικολή (Δημοτική ενότητα Βοιών) αρχές του 2011.
Αφού πληροφορηθήκαμε από τον κ. Χαράλαμπο Κουτσονικολή οτι το π. γερμανικό Ναυτικό Παρατηρητήριο ανήκει επίσημα στο Δήμο Μονεμβασιάς αποστείλαμε νέα επιστολή στον Δήμαρχο Μονεμβασιάς ο οποίος και ανταποκρίθηκε άμεσα με αποτέλεσμα την Πέμπτη 26 Απριλίου 2012 να περάσει από Δημοτικό Συμβούλιο.
Η επιστολή αίτηση που απεστάλη στον Δήμαρχο Μονεμβασιάς η οποία περιέχει όλη σχεδόν την αλληλογραφία
Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρξει άλλος χαμένος χρόνος και κάποια στιγμή στο εγγύς μέλλον θα δούμε να αναστήνεται μετά τον Φάρο του Καβομαλιά και το π. Γερμανικό παρατηρητήριο.

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο