06 Απριλίου 2013


Τη θετική ανταπόκριση του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη αναφορικά με το θέμα επανασύστασης του τ. Δήμου Βοιών έλαβαν οι τρεις βουλευτές της Λακωνίας, σε από κοινού συνάντηση που είχαν στην Αθήνα την περασμένη Τετάρτη. 
Μετά την ανακίνηση του θέματος χάρη σε πρόσφατη βουλευτική παρέμβαση, ο υπουργός εμφανίζεται πεπεισμένος πως πρόκειται για δίκαιο αίτημα, συνυπολογίζοντας μάλιστα το γεγονός ότι αποτελεί ομόφωνη διεκδίκηση από πλευράς βουλευτών. 
Θετικός εμφανίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης στο θέμα «Επανασύσταση του τ. Δήμου Βοιών», το οποίο επανήλθε στην επικαιρότητα με αφορμή την πρόσφατη παρέμβαση της βουλευτή Λακωνίας Φεβρωνίας Πατριανάκου και τις επακόλουθες καυστικές επιστολές των δημάρχων Ελαφονήσου και Μονεμβασίας, που
αντιτίθενται στην πρόταση.

Σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Τετάρτη με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, οι τρεις βουλευτές του νομού Θ. Δαβάκης, Φ. Πατριανάκου και Λ. Γρηγοράκος, συνηγορώντας στο ότι έχει συντελεστεί αδικία σε βάρος του τέως Δήμου Βοιών με την εφαρμογή του «Καλλικράτη», ζήτησαν από κοινού τη νομοθετική αποκατάσταση του ζητήματος και την επανασύσταση του Δήμου. 

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών απεδέχθη το αίτημα και δεσμεύθηκε για τη δρομολόγηση της λύσης, ζητώντας ωστόσο χρόνο, προκειμένου να επιλυθούν ταυτόχρονα παρόμοια ζητήματα που έχουν ανακύψει σε άλλες τρεις δημοτικές ενότητες της χώρας. Τόνισε, μάλιστα, πως βαρύνουσας σημασίας είναι το γεγονός ότι η διεκδίκηση προέρχεται ομόφωνα και από τους τρεις βουλευτές του νομού. Στόχος πάντως είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η οριστική λύση να επέλθει πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές, δηλαδή εντός ενός έτους. 

Τα ανωτέρω επιβεβαίωσαν οι βουλευτές και σε δημόσιες δηλώσεις τους, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού της Νεάπολης «Μουσικός Παλμός», το πρωί της Πέμπτης. Μιλώντας στον παραγωγό Φώτη Κοντραφούρη έκαναν γνωστά τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχαν στο υπουργείο Εσωτερικών και επανέλαβαν πως πρόκειται για αίτημα αποκατάστασης μιας αδικίας σε βάρος κυρίως των πολιτών. Παρά την κοινή γραμμή, όμως, δεν έλειψαν τα κριτικά σχόλια μεταξύ των βουλευτών, όπως αυτό του Θ. Δαβάκη που έκανε λόγο για όψιμο ενδιαφέρον από πλευράς του βουλευτή Γρηγοράκου, η παράταξη του οποίου, ως κυβέρνηση, έθεσε σε εφαρμογή τον «Καλλικράτη». 

Πάντως, κοινή αντίληψη φαίνεται να είναι πως με την αυτοδιοικητική αυτή μεταρρύθμιση θα επιλυθούν σωρεία προβλημάτων που σχετίζονται τόσο με την μεγάλη χιλιομετρική απόσταση της Δημοτικής Ενότητας Βοιών από την έδρα του Δήμου Μονεμβασίας, τους Μολάους, όσο και με την γεωγραφική ιδιομορφία που χαρακτηρίζει τη Δημοτική Ενότητα Βοιών. 

Μετά από αυτήν την εξέλιξη, ενδιαφέρον έχουν οι επόμενες κινήσεις του δημάρχου Μονεμβασίας Ηρακλή Τριχείλη, ο οποίος εξαπέλυσε ιδιαίτερα έντονη κριτική και σχόλια κατά της πρότασης, αλλά και του δημάρχου Ελαφονήσου που αντιτίθεται σε ενδεχόμενη συγχώνευση του νησιού του με το δήμο Βοιών. 

ΠΗΓΗ: www.lakonikos.gr
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο