24 Σεπτεμβρίου 2013

24 Σεπτεμβρίου ημέρα εορτής για τα Βελανίδια μιας και τιμούμε την εύρεση της ιεράς εικόνας την Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στα Κύθηρα, το χωριό έχει φορέσει την γιορτινή του φορεσιά για να τιμήσει την Παναγιά του, όλος ο κόσμος με ευλάβεια προσκυνά την εικόνα της, κόσμος από τα Βελανίδια, την γύρω περιοχή αλλά και από πολύ μακρύτερα έφτασε με πούλμαν για να προσευχηθεί στο Ναό της στα Βελανίδια.
 Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ευστάθιος πρόσδωσε στον πανηγυρικό Εσπερινό μια κατανυκτική και συνάμα εορταστική ατμόσφαιρα στο εκκλησίασμα και χαροποίησε όλους τους Βελανιδιώτες και μη με την κίνηση του να τιμήσει τον π. Κωνσταντίνο με το οφίκιο του Οικονόμου. Μετά το πέρας του Εσπερινού οι κυρίες της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων κέρασαν τον κόσμο το παραδοσιακό γλυκό του χωριού ,τα λυχναράκια.


 Ανήμερα της εορτής επικεφαλής των ιερέων ο Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος που χρόνια τώρα τιμά με την παρουσία του την Παναγιά μας  αφού της το οφείλει όπως έχει δηλώσει ο ίδιος, μιας και η Παναγία μας τον έκανε καλά από ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Μετά την θεια λειτουργία ακολούθησε η περιφορά της Αγίας Εικόνας στα σοκάκια του χωριού με την συνοδεία πλήθος κόσμου.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο