29 Σεπτεμβρίου 2013

  Σημαντικά βήματα γίνονται σε ότι αφορά την πρόοδο των εργασιών κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στα Βελανίδια, το οποίο μέρα με την μέρα αποκτά την οριστική του μορφή, πιο συγκεκριμένα ολοκληρώθηκε η κατασκευή των τεχνητών ογκόλιθων (μπλόκια) στην Μονεμβάσια και το Παλιόκαστρο τα οποία μεταφέρθηκαν στον Γιαλό και ήδη τοποθετήθηκαν, συνολικά κατασκευάστηκαν 125 μπλόκια αριθμός που υποδηλώνει το μέγεθος και την βαρύτητα του έργου.


Ο πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου κ. Χαραμής μας δείχνει το έργο.
 Ήδη όπως είναι γνωστό από τον Αύγουστο είχαν τοποθετηθεί και τα μπλόκια για την διαπλάτυνση του εσωτερικού μόλου ,παράλληλα έγιναν και οι αναγκαίες μεταφορές υλικών με φορτηγίδα και πλωτό γερανό με την βοήθεια ρυμουλκού οι οποίες θα συνεχιστούν. Το έργο συνεχίζεται παρά τα προβλήματα και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν κατά καιρούς, τα οποία με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα ξεπεράστηκαν.

 Πέραν όμως των τεχνικών θεμάτων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη το κρισιμότερο ζήτημα όλου του εγχειρήματος είναι ότι η χρηματοδότηση του έργου είναι εξασφαλισμένη σύμφωνα με την απόφαση χρηματοδότησης του έργου τον Δεκέμβριο του 2010 πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί που πίστεψαν  στο έργο και εμπιστεύτηκαν αυτούς που σήκωσαν με επιτυχία το βάρος της δημιουργίας του δίκαια ικανοποιούνται και χαίρονται με την εξέλιξη του.


Μια πανοραμική άποψη του αλιευτικού καταφυγίου.
Τις  θετικές αυτές εξελίξεις αναγνωρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των Βελανιδιωτών η οποία μάλιστα δεν παρασύρθηκε από τις γνωστές <<Κασσάνδρες>> που προφήτευαν τη μη κατασκευή του έργου, γνωρίζουν επίσης ότι αυτό το εξαιρετικά δύσκολο και ακριβό έργο όταν ολοκληρωθεί θα είναι ένα στολίδι για τα Βελανίδια αλλά και την ευρύτερη περιοχή.

 Οι Βελανιδιώτες γνωρίζουν πολύ καλά ότι το έργο αυτό είναι αποτέλεσμα αγώνα πολλών ετών, ανθρώπων που αγαπούν τα Βελανίδια και προσφέρουν σε αυτά και θα αναφερθούμε αναλυτικά σε αυτούς αλλά και στο χρονικό χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου σε μελλοντική ανάρτηση.    
Ακολουθούν περισσότερες φωτογραφίες...   






                      

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα μπράβο να τα πούμε στον Μανώλη Αντωνάκο!Γιατί δεν το λέτε;χωρίς τον Μανώλη δεν θα είχε γίνει τίποτα. Να τα λέμε με το όνομά τους όλα κ. Βαλάντη. .

Χρυσοβαλάντης Καραντζής είπε...

θα συμφωνήσω απόλυτα ,όσοι γνωρίζουν καλά αυτή την υπόθεση και εγώ είμαι ένας από αυτούς ξέρουν τι έχει προσφέρει ο κύριος Αντωνάκος όπως και κάποιοι άλλοι όπως ο κύριος Μειμέτης, με το πέρας των εργασιών θα αναρτήσω το πλήρες ιστορικό των ενεργειών και σε βίντεο με όλα τα στοιχεία ,ημερομηνίες, φωτογραφίες και έγγραφα.

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο