23 Φεβρουαρίου 2014


Ο Σύλλογος ΄΄ΤΟΥΛΙΠΑ ΓΟΥΛΙΜΗ΄΄ με στόχο την προβολή, ανάδειξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, καθώς και το δημόσιο διάλογο σε ζητήματα της περιοχής  πραγματοποίησε σήμερα Κυριακή 23/2 την προγραμματισμένη πεζοπορία  στον Αγ. Γιάννη Πρόδρομο και την  Αγ. Κυριακή στα Βελανίδια, στην πεζοπορία συμμετείχαν μέλη και φίλοι του συλλόγου που είχαν  για σύμμαχο τους τον ήλιο και το ελαφρύ αεράκι.

                                                                                                             Οι πεζοπόροι επισκέφτηκαν και την λαογραφική έκθεση Βελανιδίων όπου τους υποδέχτηκαν οι κυρίες της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων και τους κέρασαν χειροποίητο κουραμπιέ και νερό.


 
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο