27 Μαρτίου 2014


Επιστολή στην αντιπεριφεριάρχη Λακωνίας κ. Ντία Τζανετέα απέστειλε ο  Μανώλης Αντωνάκος   με την οποία αφού αναφέρεται στη πρόοδο των εργασιών κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων εκφράζοντας την ικανοποίηση του, ζητά παράλληλα από τη περιφέρεια να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, για την αποκατάσταση τμήματος της παραλίας Βελανιδίων , λόγω της μετακίνησης σημαντικών ποσοτήτων άμμου προς το αλιευτικό καταφύγιο,καθώς επίσης ζητά  και την λήψη  μέτρων για την ασφαλή διεύλευση σκαφών και επιβαινόντων  σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών.

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής :

ΠΡΟΣ κ.  Ντία  Τζανετέα
Αντιπεριφερειάρχη   Λακωνίας                                      ΠΕΙΡΑΙΑΣ  24/3/2014

Θέμα :   Προστασία - αποκατάσταση  της  παραλίας των  Βελανιδίων και ασφάλεια της ναυσιπλοϊας.

Αγαπητή κ. αντιπεριφερειάρχη, 

Η Πρόοδος των εργασιών της κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου στα Βελανίδια ιδιαίτερα από το καλοκαίρι και μετά ικανοποιεί τη συντριπτική πλειοψηφία των Βελανιδιωτών και ευρύτερα των Βατικιωτών  και δικαιώνει όλους  όσους πιστέψαμε και εργαστήκαμε για τη δημιουργία του. Παίρνοντας μέρα με την ημέρα την οριστική του μορφή το μεγάλο και σημαντικό  αυτό έργο,  αποδεικνύει  περίτρανα  ότι  το  όνειρο γίνεται  πραγματικότητα. Πρέπει ωστόσο  ορισμένα  προβλήματα που ανακύπτουν   να αντιμετωπισθούν άμεσα.

  Συγκεκριμένα  τους τελευταίους μήνες και μετά τη κατασκευή  των ανωδομών  στον εξωτερικό  νέο 


 προσήνεμο  μώλο,    η αλλαγή  των θαλάσσιων ρευμάτων   οδήγησε στην μετακίνηση μεγάλων    ποσοτήτων  άμμου  από την   άλλη  άκρη της  αμμουδιάς  προς  τη πλευρά του αλιευτικού  καταφυγίου, με αποτέλεσμα  να έχει μπαζωθεί   τμήμα 10- 15 μέτρων  στην αρχή του αλιευτικού καταφυγίου και κατά μήκος της παραλίας, ενώ ταυτόχρονα η μετακίνηση της άμμου  έχει  αλλάξει δραστικά τη μορφή της παραλίας  ιδιαίτερα  στο τμήμα προς του   Καραλή  όπως λέγεται  το συγκεκριμένο σημείο.
  Το  πρόβλημα αυτό είναι ήδη γνωστό  στους αρμόδιους μηχανικούς της Περιφερειακής Ενότητας  Λακωνίας    της Περιφέρειας Πελοποννήσου    οι οποίοι  το έχουν δει ιδίοις όμμασι  κατά την διάρκεια  των αυτοψιών που πραγματοποιούν  τακτικά  επιβλέποντας τις εργασίες κατασκευής του έργου.

Με τη παρούσα σας ζητώ τη λήψη όλων των αναγκαίων  μέτρων για την αντιμετώπιση  του προβλήματος αυτού . 
 Επίσης προκειμένου να διασφαλιστεί  η  ασφαλής  διέλευση   σκαφών  και επιβαινόντων   σας ζητώ   την άμεση  υλοποίηση των οδηγιών - προτάσεων  της  διεύθυνσης ναυσιπλοϊας του Υπουργείου  Άμυνας ως αρμόδιας υπηρεσίας  και της υπηρεσίας Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού  για τη  σήμανση του υφάλου [Ξέρα] που βρίσκεται  σε απόσταση 50- 60 μέτρων από την είσοδο του αλιευτικού καταφυγίου, γιατί η διατήρηση της  σημερινής κατάστασης εγκυμονεί κινδύνους.
Είμαι  βέβαιος ότι  θα ανταποκριθείτε   άμεσα για την επίλυση των παραπάνω  προβλημάτων τα αποία πρέπει  να εχουν  αντιμετωπισθεί  το  αργότερο μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου Βελανιδίων .

Με εκτίμηση
Μανώλης Αντωνάκος


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο