12 Ιανουαρίου 2015

   Tην Κυριακή 11 Ιανουαρίου στο εστιατόριο Τσάκος στην Πειραϊκή ο Σύλλογος Νεαπολιτών "ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ"  στα πλαίσια της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του τίμησε την Βελανιδιώτισσα  ψάλτρια και ερμηνεύτρια παραδοσιακής μουσικής Νεκταρία Καραντζή. Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή στην διάρκεια της εκδήλωσης  όταν οι φωνές του Χρόνη Αιδονίδη και της Νεκταρίας ενώθηκαν και  ταξίδεψαν τους παρευρισκομένους στο χώρο του παραδοσιακού τραγουδιού.

Την βράβευση της Νεκταρίας προλόγισαν ο μουσικός και τραγουδιστής Ελληνικών Δημοτικών τραγουδιών κ.  Χρόνης Αιδονίδης και ο διεθνούς φήμης πιανίστας, συνθέτης και αρχιμουσικός κ. Βασίλης Τσαμπρόπουλος

Η Νεκταρία Καραντζή είναι ψάλτρια και τραγουδίστρια παραδοσιακής μουσικής. Κατάγεται από τα Βελανίδια Λακωνίας. Είναι η πρώτη γυναίκα ψάλτρια στην Ελλάδα, η οποία έχει επίσημη δισκογραφία βυζαντινής μουσικής από τα 14 χρόνια της και ενεργό θητεία στο αναλόγιο εκκλησιών, ως ιεροψάλτρια, από τα 9 χρόνια της. Η φωνή της έχει ταυτιστεί με τη βυζαντινή εκκλησιαστική τέχνη και έχει αναγνωριστεί διεθνώς, στον ορθόδοξο κυρίως κόσμο, όπου κυκλοφορεί η δισκογραφία της, ως μία από τις αντιπροσωπευτικές φωνές του βυζαντινού εκκλησιαστικού μέλους. Μέσα από καλλιτεχνικές εμφανίσεις σε συναυλιακούς  χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, παρουσιάζει προγράμματα αμιγώς αφιερωμένα στη βυζαντινή Υμνωδία και έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως η "ιδανική υμνωδός του βυζαντινού μέλους και της Αρχέγονης Παράδοσης".  Έχει τιμηθεί από τον κύκλο των ιεροψαλτών, μέσω του περιοδικού «το Ψαλτήρι», από την Ελληνική Μουσικολογική Εταιρία - Ιστιτούτο Μελέτης της Βυζαντινής και Ελληνικής Παραδοσιακής Μουσικής, για την προσφορά της στη Βυζαντινή Μουσική και την Ορθοδοξία και είναι επίτιμος πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών. Είναι επίσης καλλιτεχνική Διευθύντρια της Μουσικής Σχολής Χρόνης Αηδονίδης και είναι Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Τύπου και Νομικός Σύμβουλος της Metropolitan Symphony Orchestra of Athens.



Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο