17 Απριλίου 2015

  Μετά την ολοκλήρωση  της προμελέτης η οποία έγινε προκειμένου να βγούν τα πρώτα τεχνικά συμπεράσματα για την αντιμετώπιση του φοινομένου της μεταφοράς ποσοτήτων άμμου στη λιμενολεκάνη του αλιευτικού καταφυγίου, το Λιμενικό Ταμείο προχωρά στο επόμενο βήμα.
  Πιο συγκεκριμένα ανέθεσε στο εξιδεικευμένο τεχνικό γραφείο που έκανε και τη προμελέτη ,την μελέτη για την προστασία της ακτής και του αλιευτικού καταφυγίου  .Με τη μελέτη θα υποδειχθεί η τεχνική λύση    προκειμένου αφενός  το αλιευτικό καταφύγιο να μην μπαζώνει από τη μεταφορά άμμου  και  αφετέρου να αποκατασταθεί το φαινόμενο της μεταφοράς άμμου απο την αμμουδιά προς το αλιευτικό καταφύγιο.

 Απ' ότι λέγεται  θα υποδειχθεί η κατασκευή ενός πέτρινου πρόβολου κάθετο στην αμμουδιά  ανάντι του καταφυγίου  ο οποίος θα εμποδίζει τη μεταφορά της άμμου εντός του αλιευτικού καταφυγίου ενώ  παράλληλα  ανάλογα με τα θαλάσσια ρεύματα η άμμος θα επιστρέφει στη φυσική της θέση. 'Οπως δηλαδή γινόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια,  όπου η άμμος την μια χανόταν και την άλλη γύριζε στη θέση της. 
Η Μελέτη θα ολοκληρωθεί εντός δύο μηνών και θα σταλεί στη Περιφέρεια Πελοποννήσου  προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη κατασκευή του προτεινόμενου πρόβολου [Μπαστουνιού] . 
Με την κατασκευή του πρόβολου θα μεταφερθούν στην αμμουδιά και οι ποσότητες άμμου που είχαν  μετακινηθεί  από τους ισχυρούς βοριάδες προς το εσωτερικό του αλιευτικού καταφυγίου.
Παράλληλα όπως μαθαίνουμε  ότι  η Περιφέρεια το επόμενο διάστημα θα δημοπρατήσει το έργο της φωτοσήμανσης της Ξέρας   για την  ασφαλή διεύλευση των αλιευτικών σκαφών .
    Σύμφωνα  δε  με πληροφορίες μας  δρομολογούνται και οι  ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ του ΑΛΙΕΥΤΙΚΟΥ  ΚΑΤΑΦΥΓΊΟΥ με την μεταφορά  από το Παλαιόκαστρο   της πέτρας που έχει συγκεντρωθεί για τη προστασία και του υπόλοιπου τμήματος του βραχίωνα, της αποκατάστασης που απαιτείται ,καθώς και   την τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων και του φάρου  στο ακρομώλιο ,

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο