Τετάρτη, 22 Απριλίου 2015

 Το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου στα Βελανίδια βρίσκεται σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων από τον οικισμό στον ομώνυμο όρμο όπου σύμφωνα με κάποιους ερευνητές βρισκόταν η αρχαία πόλη Σίδης, ο ναός ανήκει στην μεταβυζαντινή εποχή και χρονολογείτε στον 15 αιώνα.

Παρά την εγγύτητα με τον Κάβο Μαλέα ο ναός δεν ανήκει στον Άγιο Γεώργιο των εν Μαλεώ όπως λανθασμένα πιστεύουν κάποιοι αλλά εορτάζει στις 23 του Απρίλη ( Εάν όμως το Πάσχα πέφτει μετά τις 23 Απρίλη, τότε εορτάζεται την επόμενη μέρα του Πάσχα) που σημαίνει ότι είναι αφιερωμένος στον Άγιο Γεώργιο τον Μεγαλομάρτυρα και Τροπαιοφόρο.

Δείτε επίσης: Εορτή Αγίου Γεωργίου στα Βελανίδια

  Ο ναός είναι βασιλικού ρυθμού και διακρίνονται τμήματα παλαιότερου ναού, είτε Χριστιανικού είτε αρχαιοελληνικού καθώς γνωρίζουμε ότι στην ευρύτερη περιοχή ο περιηγητής Παυσανίας τοποθετεί ναό του Απόλλωνα, στο εσωτερικό του διακρίνονται τμήματα τοιχογραφίας καλυμμένα σε μεγάλο βαθμό από πολλά στρώματα ασβέστη καθώς και επιγραφή στον εσωτερικό τοίχο του ιερού με άγνωστη χρονολόγηση. Το εντυπωσιακό βέβαια που αντικρίζει ο επισκέπτης καθώς μπαίνει στο ναό είναι τμήμα κίονα ενσωματωμένο στο δάπεδο που ενισχύει την ύπαρξη παλαιότερου ναού στο ίδιο σημείο.
Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο