Σάββατο, 11 Απριλίου 2015

  Όπως κάθε χρόνο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής δυο ομάδες που η μια αποτελείτε από γυναίκες και η άλλη από άνδρες μαζεύονται στον σολέα του Ιερού Ναού Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης και ψάλλουν χορωδιακά τον επιτάφιο θρήνο, κατά κανόνα οι γυναίκες δημιουργούν μεγαλύτερη ομάδα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι άνδρες με επικεφαλή των Θεόδωρο Κωστάκο υστερούν.

Μετά το πέρας της ακολουθίας και την περιφορά του επιταφίου στα στενά σοκάκια του χωριού πραγματοποιείτε το κάψιμο του Ιούδα στο προαύλιο του Ναού ,το έθιμο έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια με φροντίδα μιας ομάδας που εργάζεται γι' αυτό από νωρίς το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο