Κυριακή, 31 Μαΐου 2015

Η Κίνηση Γυναικών Βελανιδίων ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και συμμετείχε στα γυρίσματα της εκπομπής ''ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑ'' που προβάλλεται από τον τηλεοπτικό σταθμό 4Ε.

Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στην Νεάπολη στις 11:00 το πρωί, εκτός από τις κυρίες της Κίνησης Γυναικών Βελανιδίων μαγείρεψαν και παρουσίασαν τις δημιουργίες τους κυρίες από όλα τα Βάτικα .Τα τοπικά προϊόντα είχαν την τιμητική τους, τα κρεμμύδια, το λάδι, το τυρί κ.α,  ιδιαίτερη μνεία να κάνουμε για την συμμετοχή από τον Άγιο Νικόλαο η οποία ήταν πολυπληθής και άρτια.

Η εκδήλωση -γύρισμα που έγινε με την φροντίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βατίκων και της κυρίας Δέσποινας Παππούλη εκτός από την παρουσίαση των τοπικών εδεσμάτων περιελάμβανε και παραδοσιακούς χορούς .
Τα γυρίσματα της εκπομπής συνεχίζονται και το πρωί της Δευτέρας θα βρίσκονται και στα Βελανίδια.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο