Τρίτη, 7 Ιουλίου 2015

 Σήμερα τιμούμε μια σπουδαία μορφή της ορθοδοξίας που ασκήτεψε και θαυματούργησε στην περιοχή του Μαλέα,  τον Όσιο Θωμά τον εν Μαλεώ. Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος βρέθηκε στο μικρό εκκλησάκι που είναι αφιερωμένο στον Άγιο στην περιοχή του Άγιου Μύρου, ακριβώς δίπλα στην πηγή που είναι και ένα από τα πολλά θαύματα του Αγίου Θωμά, η θεια λειτουργία τελέστηκε με κατάνυξη και οι εκκλησιαζόμενοι αφού ήπιαν από το Αγίασμα προσκύνησαν τα ιερά λείψανα του Αγίου και αποχώρησαν χαρούμενοι αφού έστω για λίγο περπάτησαν στα χνάρια του Αγίου Θωμά και αντίκρισαν την άγρια ομορφιά του Μαλεα.     

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο