Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2015

  Με μεγαλοπρέπεια αλλά και κατάνυξη τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός παραμονή της εορτής της Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης στον Ενοριακό Ιερό Ναό που είναι αφιερωμένος στην χάρη της στα Βελανίδια, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιος χοροστάτησε και συγκίνησε για άλλη μια φορά με τον λόγο του τους προσκυνητές.
   Ανήμερα της εορτής πλήθος πιστών επισκέφτηκε και προσκύνησε την εικόνα της και παρακολούθησε την πανηγυρική θεια λειτουργία, έκπληξη για όλους ήταν η συμμετοχή του πατέρα Δημητρίου Καλαγιάκου ενός συνταξιούχου πλέον ιερέα που ξεκίνησε την ιερατική του πορεία στα Βελανίδια και τον Ιερό Ναό της Παναγιάς μας. Μετά το πέρας της ακολουθίας οι προσκυνητές ακολούθησαν την ιερή εικόνα της Παναγίας στην λιτάνευση που έλαβε χώρα στα στενά σοκάκια του χωριού.

Δείτε τις εικόνες ΕΔΩ

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο