Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

  Ως υδροστρόβιλους χαρακτηρίζουμε τις δίνες που σχηματίζονται μεταξύ ενός καταιγιδοφόρου νέφους και μιας επιφάνειας ύδατος, οι υδροστρόβιλοι αποτελούν μια “ένωση” του νέφους με το νερό από κάτω και συχνά δεν είναι κάθετοι αλλά παίρνουν πολύπλοκα σχήματα. Η στήλη που βλέπουμε δεν διαφέρει πολύ από τα υπόλοιπα νέφη που βλέπουμε και αποτελείται απλά από συμπυκνωμένους υδρατμούς, σπάνια όμως το νερό που ρουφούν φτάνει μέχρι το ύψος του νέφους και μπορεί να μετακινηθεί χιλιόμετρα μακριά.

Το εντυπωσιακό αυτό θέαμα αντίκρισαν οι Βελανιδιώτες λίγο πριν τις 09:00 το πρωί, οι υδροστρόβιλοι ήταν συνολικά τρεις σε μικρή απόσταση από το χωριό και αρκετοί ακόμα αρκετά μίλια μακριά.Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο