09 Δεκεμβρίου 2015

  Μια ευχάριστη επίσκεψη είχε η Κίνηση Γυναικών στο δημοτικό σχολείο των Βελανιδίων... αυτή των παιδιών του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία του Δήμου Μονεμβασίας μαζί με τους φροντιστές και κάποιους από τους γονείς των. (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ)
Τα άτομα με ειδικές ανάγκες ή ικανότητες όπως συνηθίζουμε να λέμε, έχουν και εκείνα το δικαίωμα να συμμετέχουν ελεύθερα και να απολαμβάνουν εικόνες και εμπειρίες της κοινότητας στην οποία ζουν. Αυτό ενισχύει το αίσθημα της συλλογικότητας που ως μέλη-πολίτες πρέπει να έχουν...μαθαίνουν να συνεργάζονται και να λειτουργούν σε ομάδες και το ποιο σημαντικό ατονεί το αίσθημα της κοινωνικής απομόνωσης που μπορεί να νιώθουν.
Τα παιδιά απόλαυσαν τη μικρή αυτή βόλτα και αναχώρησαν με την επιθυμία να μας ξαναεπισκεφθούν σύντομα.
  
Σαν σύλλογος ευχόμαστε να είμαστε ενας ευχάριστος και φιλόξενος "σταθμός" σε τέτοιες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο