Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

OΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ στην ΑΤΤΙΚΗ
 Πειραιάς, 17/7/2016

  Πέρασε ένας χρόνος από την αποφράδα ημέρα της 17ης Ιουλίου του 2015 και την καταστροφική πυρκαγιά που ξέσπασε στα Βάτικα, κατακαίοντας 60.000 στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων, 100.000 ελαιόδεντρα και δεκάδες κτίρια, κατά μήκος της έκτασης 4 Βατικιώτικων χωριών και της περιοχής της Νεάπολης.

Η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική καταγγέλλει το γεγονός ότι έναν χρόνο μετά, οι Βατικιώτες δεν γνωρίζουν την αιτία που καταστράφηκε ο τόπος και οι περιουσίες τους, καθώς δεν έχουν λάβει γνώση του πορίσματος των αρμόδιων υπηρεσιών. Θεωρούμε την καθυστέρηση αυτή αδικαιολόγητη και απαξιωτική, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πυρκαγιά κατεγράφη ως η μεγαλύτερη, πιθανότατα, των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας.

Αισθανόμαστε, επίσης, την ευθύνη να στηλιτεύσουμε το γεγονός ότι ενώ το βραχυκύκλωμα ηλεκτροφόρων καλωδίων καταγράφεται ως μία από τις πιο συνήθεις αιτίες των δασικών πυρκαγιών, ο ΑΔΜΗΕ με τη σύγχρονη γνώμη του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, σχεδιάζει να εγκαταστήσει κατά μήκος της χερσονήσου του Μαλέα, έως τη Συκιά, εναέριο δίκτυο υψηλής τάσης, διακινδυνεύοντας την τελειωτική καταστροφή του τόπου μας.

Καλούμε τους αρμοδίους αφ’ ενός να συμπράξουν ώστε οι Βατικιώτες να μάθουν επιτέλους την αιτία της καταστροφικής πυρκαγιάς της 17ης Ιουλίου και αφ’ ετέρου, να αποτρέψουν τους όποιους σχεδιασμούς απειλούν τα Βάτικα.

Για το ΔΣ της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική

Ο Πρόεδρος                                      Η Γραμματέας

Νίκος Αλειφέρης                                Καλλιόπη Λιβανού
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο