Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

  Με κάθε μεγαλοπρέπεια και θρησκευτική κατάνυξη, γιορτάστηκε και εφέτος η μνήμη του Οσίου Θωμά του εν Μαλεώ στον φερώνυμο Ιερό Ναό του Αγίου στα Βελανίδια, πλήθος κόσμου έφτασε στο χώρο όπου ο Άγιος θαυματούργησε και άγιασε, για να τιμήσουν τη μνήμη του και να προσκυνήσουν το Άγιο σκήνωμα του. Το πρωί της εορτής ετελέσθη ο Όρθρος και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία από τον Παναγιότατο Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευστάθιον πλαισιωμένος από Ιερείς και τον Διάκονο της Ιεράς Μητροπόλεως. Την Εορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Δ.Κ. Νεάπολης κ. Χαρ.Κουτσονικολής και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Βελανιδίων κ. Σαρ. Καρατζής.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ στο VELANIDIA WEB TV

Το πιο γνωστό θαύμα του Αγίου τρέχει αστείρευτα
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο