Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ και ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ της ΛΑΚΩΝΙΑΣ
                                                   1/3/2017
  Συναντήσεις με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη, και τον βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, κ. Σταύρο Αραχωβίτη, είχαν εντός του Φεβρουαρίου σύλλογοι της χερσονήσου του Μαλέα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης θεσμικών φορέων και εκπροσώπων για την αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στην ενεργειακή διασύνδεση Κρήτης - Πελοποννήσου, μέσω της εγκατάστασης καλωδίου και πυλώνων υψηλής τάσης διαμέσου της ιστορικής αυτής περιοχής.
   Κατόπιν της παράθεσης επιχειρημάτων, με φόντο και την προσφυγή στο ΣτΕ που κατετέθη τον περασμένο Νοέμβριο από τον σύλλογο "ΆΡΤΕΜΙΣ", αλλά και τις υπογραφές 3.000 ατόμων και 32 φορέων και συλλόγων υπέρ της παράκαμψης της χερσονήσου του Μαλέα, ο Υπουργός κ. Σταθάκης δεσμεύθηκε ότι θα εξεταστούν εναλλακτικά σενάρια, ενώ ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λακωνίας, κ. Αραχωβίτης, τάχθηκε υπέρ της βούλησης της τοπικής κοινωνίας για παράκαμψη της χερσονήσου του Μαλέα.

Αναλυτικά στα συνημμένα δελτία Τύπου.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, κ. ΣΤΑΘΑΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, κ. ΑΡΑΧΩΒΙΤΗ

Εκ της διοικούσας επιτροπής του Δικτύου Περιβαλλοντικής και Πολιτιστικής Προστασίας της Λακωνίας
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο