Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Το Σάββατο πρωί, ανήμερα του Λαζάρου, τα παιδιά του χωριού χωρισμένα σε ομάδες, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, κρατώντας στα χέρια τους ένα ξύλινο σταυρό, πάνω στον οποίο έχουν δεμένο ένα στεφάνι που χουν φτιάξει από μαργαρίτες και το χουν στολίσει με διάφορες χρωματιστές κορδέλες και τραγουδούν το παρακάτω τραγούδι για τον Λάζαρο.


Σήμερον έρχεται ο Χριστός
ο επουράνιος Θεός
εις την πόλη Βηθανία
Μάρθα κλαίει και Μαρία.

Μαθηταί και Αποστόλοι
τότε ευρεθήκαν όλοι
αν εδώ ήσουν Χριστέ μου
δεν θ' απόθνησκε ο αδελφός μου.

Τώρα εγώ πιστεύω
και καλότατα το ξεύρω
οτι δύνασαι αν θέλεις
και νεκρούς να ανασταίνεις.

Τότε Μάρθα και Μαρία
άγωμεν εις τα μνημεία
Τότε ο Χριστός δακρύζει
και τον Άδη φοβερίζει.

Άδη Τάρταρε και Χάρο
Λάζαρο θε να σε πάρω
έβγα έξω αδελφέ μου
φίλε και αγαπητέ μου.


Από το βιβλίο του Νικόλαου Σταυριανού για την λαογραφία των Βελανιδίων. 
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο