Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

 Στα παλιά τα χρόνια, όταν πλησίαζε η γιορτή της Αγίας Ειρήνης, τότε άρχιζαν οι ετοιμασίες στον Κάβο Μαλιά. Γυναικόπαιδα και άντρες Βελανιδιώτες, πήγαιναν στο μοναστήρι, έπαιρναν την εικόνα της Αγίας και την πήγαιναν στο Αγιασμένο νερό.
Το νερό αυτό βρίσκεται μέσα σε μια σπηλιά στους βράχους του κάβου και το λένε Αγιασμένο, γιατί κάποτε σταμάτησε εκεί κοντά στη σπηλιά ένα καράβι γεμάτο αράπηδες. Ένας από αυτούς βγήκε από το καράβι, προχώρησε στη σπηλιά, βρήκε το νερό, έπλυνε τα χέρια του και ήπιε. Μόλις όμως βγήκε στο φως, έξω από την σπηλιά είδε ότι τα χέρια του είχανε γίνει άσπρα. Έτρεξε τότε αμέσως και έπλυνε όλο του το σώμα και έτσι έγινε λευκός. Μόλις μάθανε οι άλλοι αυτό που συνέβη τρέξανε όλοι μαζί να πλυθούν. Επειδή όμως η σπηλιά είναι στενή και το νερό λίγο, τσερκωνόντουσαν μεταξύ τους για να φτάσουν πρώτοι. Έτσι σκοτώθηκαν πολλοί. Ακόμα μέχρι σήμερα υπάρχουν τα κόκκαλα τους μέσα στη σπηλιά. Γι αυτό η σπηλιά λέγεται κοκαλιάρα.
Όταν λοιπόν οι κάτοικοι του χωριού κατεβάζουν την εικόνα της Αγίας Ειρήνης στο αγιασμένο νερό άναβαν  λαμπάδες γύρω γύρω στη σπηλιά και στήναμε χορό.
Την παραμονή της γιορτής ένας βλάχος έφερνε μια προβατίνα και την έδενε στο πίσω μέρος της σπηλιάς.
Την άλλη μέρα, μετά το ξελειτούργημα, ο παπάς βλόγαγε την προβατίνα και τότε οι άλλοι την έσφαζαν, τη σούβλιζαν και την έτρωγαν. Μετά ξανάστηναν το χορό μέχρι αργά το βράδυ που γύριζαν πίσω στο χωριό.
Έτσι περνούσε το πανηγύρι της Αγίας Ειρήνης.


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο