17 Ιουλίου 2017

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ για την ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ στα ΒΑΤΙΚΑ

OMOΣΠΟΝΔΙΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΛΑΚΩΝΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αγαπητοί μας συμπατριώτες και συμπολίτες.

Δύο χρόνια έχουν περάσει από την αποφράδα εκείνη ημέρα της 17ης Ιουλίου του 2015, όταν ο τόπος μας, τα Βάτικα, έγινε παρανάλωμα του πυρός.
Δυο χρόνια αναρωτιόμαστε ακόμα το γιατί, καθώς δεν υπάρχει καμία απάντηση στο ερώτημα του τι έφταιξε, ποια ήταν η αιτία της βιβλικής αυτής καταστροφής.
Δυο χρόνια που εμείς οι Βατικιώτες αγνοούμε τι περιγράφεται στο Πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, μην μπορώντας να αποδώσουμε κάπου ευθύνες για την πύρινη λαίλαπα.

Παρά τις προσπάθειες της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, δεν κατέστη εφικτό να μας γίνει γνωστό το περιεχόμενο του Πορίσματος.
Γνωρίζουμε ότι κάποιο χρονικό διάστημα ήταν στην Εισαγγελία Γυθείου ως "απόρρητο". Αγνοούμε πού και σε ποια αρμόδια Υπηρεσία βρίσκεται αυτή τη στιγμή. Όπως και τους λόγους για τους οποίους παραμένει "απόρρητο".

Η Ομοσπονδία των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική, με αφορμή τη δεύτερη επέτειο της καταστροφικής πυρκαγιάς στα Βάτικα, καλεί για απαντήσεις.
Καλούμε τον Δήμο Μονεμβασίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τους βουλευτές του νομού, την επίσημη Πολιτεία, να μας πληροφορήσουν για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ερωτούμε και απαιτούμε απαντήσεις για το ποιος έχει στην κατοχή του το Πόρισμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την καταστροφική λαίλαπα στα Βάτικα και για το πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Οφείλουμε επίσης να επισημάνουμε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του ΑΔΜΗΕ για εγκατάσταση εναέριου δικτύου πυλώνων υψηλής τάσης στη χερσόνησο του Μαλέα, σε μήκος 27 χιλιομέτρων από τα Βάτικα μέχρι τους Μολάους.

Επισημαίνουμε, για μια ακόμη φορά, ότι το εναέριο δίκτυο της ΔΕΗ είναι υπεύθυνο για τη μεγάλη πλειονότητα των δασικών πυρκαγιών.

Ο τόπος μας δεν μπορεί να αντέξει και δεύτερη καταστροφή. Τα καμμένα βουνά δεν αντέχουν ΚΑΙ πυλώνες υψηλής τάσης.

Ευελπιστούμε σε απαντήσεις σύντομα.


Το ΔΣ της Ομοσπονδίας των Βατικιώτικων Συλλόγων στην Αττική.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο