05 Αυγούστου 2017

  Δεσποτική εορτή, από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (Ματθαίου ιζ' 1-13, Μάρκου θ' 2-12, Λουκά θ' 28-36), ο Χριστός πήρε μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν μαζί σ’ ένα βουνό, πιθανώς το Θαβώρ της Γαλιλαίας, για να προσευχηθούν. Οι τρεις μαθητές Του, κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν κι έπεσαν σε βαθύ ύπνο.

Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν ένα απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματά του ήταν λευκά σαν το χιόνι. Τον περιστοίχιζαν και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού.

Στα Βελανίδια βρίσκεται ένας από τους πιο γνωστούς ναούς της ευρύτερης περιοχής καθώς εμφανίζεται στα περισσότερα τουριστικά έντυπα του τόπου μας και έχει βιντεοσκοπηθεί για την τουριστική προβολή του δήμου, αφιερωμένος στην ανάμνηση της Θείας Μεταμορφώσεως του Σωτήρος υψώνεται σταυροειδής εγγεγραμμένος δίστηλος ναός με τρούλο και τριμερή νάρθηκα, εξωτερικά ο ναός είναι σοβατισμένος και οι τρεις ημικυκλικές αψίδες εφάπτονται μεταξύ τους. Ό τρούλος έχει υποστεί μεταγενέστερη επισκευή πάνω από τα παράθυρα, έτσι πού ή οριζόντια σήμερα απόληξη του δείχνει ότι αρχικά αποτελούνταν από τοξύλια. Το τέμπλο του ναού είναι χτιστό με τρεις θύρες. Χτιστή είναι και ή Αγ. Τράπεζα πού καλύπτει όλο το κάτω τμήμα της κεντρικής αψίδας .

Από το διάκοσμο του ναού έχουν διασωθεί κάποια τμήματα κυρίως στο βόρειο τοίχο καθώς και στον τρούλο, διακρίνονται πολύ απολεπισμένες οι μορφές του Παντοκράτορα στην κορυφή και οκτώ προφητών πού κρατούν ξετυλιγμένα ειλητά στο τύμπανο και κατανέμονται ανά δύο ανάμεσα στα παράθυρα, η προσπάθεια απόδοσης του όγκου, μας επιτρέπει να εντάξουμε τις τοιχογραφίες στον πρώιμο 14ο αιώνα.

Δείτε ένα ΒΙΝΤΕΟ από παλαιότερη εορτή.

Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο