19 Αυγούστου 2017

  Η πρώτη αναφορά σε φωτοβόλο ναυτιλιακό βοήθημα περιέχεται στο Ομηρικό έπος και δικαιολογεί την χρήση ναυτιλιακών πυρσών στις ελληνικές θάλασσες από την αρχαιότητα. Ορόσημο των παγκόσμιων φάρων και φανών είναι ο περίφημος Φάρος της Αλεξάνδρειας κατασκευασμένος στο νησί Φάρος, βορειοδυτικά της πόλης.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας λειτουργούσαν λίγοι πυρσοί κυρίως στις εισόδους των μεγάλων εμπορικών λιμένων. Οι πυρσοί αυτοί ήταν λυχνίες με φυτίλι τις οποίες τοποθετούσαν στην κορυφή πύργων των οχυρώσεων των λιμένων ή σε ικριώματα και η χρήση τους ήταν να προσδιορίζουν την είσοδο των λιμένων.

Φάρος του Μαλέα
Ο φάρος βρίσκεται στο ακρωτήριο Μαλέα, στο νοτιότερο άκρο της Πελοποννήσου. Κατασκευάστηκε το έτος 1883 και το βασικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι το υλικό που αφθονεί στην περιοχή που δεν είναι άλλο από την πέτρα. Οι διαστάσεις του φάρου είναι : ύψους 15 μέτρα ενώ το εστιακό ύψος φτάνει τα 40 μέτρα. Το όνομα του ακρωτηρίου είναι Φοινικικό, ενώ σύμφωνα με τον Στράβωνα η πιθανή ονομασία είναι Μαλέαν ή Μαλέας ή υιός Πελασγού. Η σημερινή ονομασία της περιοχής είναι Κάβο – Μαλιάς ή Ξυλοχάφτης. Τόσο στην αρχαιότητα τόσο και σήμερα οι ονομασίες που δόθηκαν στην περιοχή είναι απόρροια του επικίνδυνου διάπλου της περιοχής, που αποτελούσε εφιάλτη για τους ναυτικούς καθώς η περιοχή αποτέλεσε των υγρό τάφο όχι μόνο των πλοίων αλλά και ανθρωπίνων ψυχών.

Την διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει ο επισκέπτης περιηγητής για να οδηγηθεί στον φάρο είναι η εξής : ως αφετηρία ορίζεται το σημείο χωριό Βελανίδια. Ακολουθεί μια διαδρομή 1,5 χιλιομέτρου , οπού στο τέλος της ο περιηγητής θα συναντήσει την εκκλησία της Παναγιάς της Δεκαπεντρίστρας. Συνεχίζουμε σε μια χωμάτινη διαδρομή ίσης χιλιομετρικής απόστασης ( περίπου 1.5 χιλιομέτρου ) όπου και θα συναντήσουμε στον δρόμο μας μια δεύτερη εκκλησία ,την εκκλησία του Άγιου Θωμά αλλά και του Άγιου Μύρωνα. Τέλος ακολουθώντας πορεία με κατεύθυνση προς την θάλασσα θα οδηγηθούμε τελικά προς τον επιβλητικό άγρυπνο φρουρό τον φάρο Κάβο Μαλέα.

Το 2006 ο Φάρος χαρακτηρίζεται ιστορικό και διατηρητέο μνημείο. Το έτος 2008 η εταιρία Costamare αναλαμβάνει τις μελέτες ανακατασκευής και αναστύλωσης του φάρου. Ημερομηνία ορόσημο όμως αποτελεί η 23 Μαΐου του έτους 2009, όπου το ίδρυμα Αικατερίνη Λασκαρίδη αναλαμβάνει τις εργασίες αναστύλωσης του φάρου. Οι εργασίες αναστύλωσης συντήρησης διήρκησαν 6 μήνες με την σημαντική αρωγή της τοπικής κοινωνίας. Οι εργασίες ολοκληρώνονται τον Νοέμβριο του 2009 οπού έχουμε και την παράδοση του φάρου στο Πολεμικό Ναυτικό ,το οποίο για να τιμήσει το ίδρυμα για τις ενέργειες του τοποθετεί 4 φαροφύλακες.

Σήμερα ο φάρος είναι πλέον προσβάσιμος και επισκέψιμος όχι μόνο για τους ναυτικούς αλλά και για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού καθώς έχει δημιουργηθεί και χάρτης πεζοπόρων διαδρομών.

Πηγή 
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο