Κυριακή, 3 Σεπτεμβρίου 2017

 Το Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2017 ο κύριος Παναγιώτης Σταθάκης βρέθηκε στα Βελανίδια και στο σπίτι του Δημήτριου Λιάρου που τυχαίνει να είναι παππούς μου, ο κύριος Σταθάκης ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Facebook το παρακάτω κείμενο αλλά και το βίντεο με πολύ ενδιαφέρουσες ναυτικές ιστορίες που τόσες φορές έχω ακούσει από παιδί.

Διήγηση , αληθινές ιστορίες ενός αιώνα της ζωής των δικών μας ανθρώπων στην δουλειά εκείνης της εποχής , βασικά στην αλιεία

Συνέντευξη σήμερα στα Βελανίδια με τον καπετάν Δημήτρη το Λιάρο 90 ετών τώρα , είναι βέβαιο ότι όλοι οι συμπατριώτες μας θα χαρούν και θα συγκινηθούν όταν τον ακούσουν όπως χάρηκα και συγκινήθηκα και εγώ όταν τον άκουγα.

Του εύχομαι ολόψυχα να τον προστατεύει η Παναγία η Μυρτιώτισσα των Βελανιδίων που είναι πολύ κοντά στο σπίτι του και να τον χαίρεται η οικογένεια του και ο τόπος μας για πολλά - πολλά χρόνια ακόμα .

Ακούσατε τον καπετάν Δημήτρη να λέει τους εργαζόμενους τότε στην τράτα "Τάγματα θανάτου" τόσο σκληρή και επικίνδυνη ήταν αυτή η δουλειά τότε !! Εμείς πρέπει να δοξάζουμε το θεό σήμερα ...


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο