Κυριακή, 18 Φεβρουαρίου 2018 Ο Πεζοπορικός Όμιλος Ηρακλείου βρέθηκε την Κυριακή των αποκριών στα Βελανίδια.

Δυο πούλμαν και εκατό περίπου πεζοπόροι ακολούθησαν το μονοπάτι από τον οικισμό μέχρι και το εκκλησάκι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου και χωρίστηκαν. 

Η μια ομάδα ακολούθησε το τελευταίο τμήμα του εθνικού μονοπατιού 33 που καταλήγει στο φάρο του ακρωτηρίου του Μαλέα και είναι η κλασικότερη και πιο γνωστή πεζοπορική διαδρομή της περιοχής
  και η δεύτερη ανηφόρησε προς το ΓερμανικόΠαρατηρητήριο (ΕΡΓΟ) το οποίο είναι ένα συγκρότημα κτιρίων το οποίο κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια του 2ου Π.Π από τους Γερμανούς προκειμένου να ελέγχουν το θαλάσσιο σταυροδρόμι του Κάβο Μαλέα έως την Κρήτη.
Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο