29 Μαρτίου 2018

   Η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κυρία Ντία Τζανετέα με ανακοίνωση της μας ενημερώνει για την δημοπράτηση σημαντικών έργων συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου της Π.Ε. Λακωνίας.
Οι εργασίες  βελτίωσης του οδικού άξονα Νεάπολης- Βελανίδια ξεκίνησαν από την περιοχή της Βαβύλας και θεωρούνται ως ιδιαίτερα αναγκαίες ειδικά αν αναλογιστούμε ότι από την κατασκευή του τμήματος από διασταύρωση έως Βελανίδια δεν έχουν γίνει παρά ελάχιστες επεμβάσεις.


Η ανακοίνωση της κυρίας Τζανετέα:

Συνεχίζουμε την προσπάθεια συντήρησης και αποκατάστασης του οδικού δικτύου της Π.Ε. Λακωνίας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας προχώρησε στη δημοπράτηση σημαντικών έργων συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου. Συγκεκριμένα δημοπρατηθήκαν τα έργα:
1. «Συντήρηση Τεχνικών Σήμανσης – Ασφάλισης οδοστρώματος Επαρχιακού δικτύου Π.Ε. Λακωνίας» με προϋπολογισμό 850.000,00€.
2. «Βελτίωση βατότητας οδικού άξονα Νεάπολη- Λάχι (διασταύρωση προς Άγιο Νικόλαο και Βελανίδια)» με προϋπολογισμό 1.500.000,00€.
3. «Συντήρηση επαρχιακού οδικού δικτύου γεωγραφικής περιοχής Δήμου Σπάρτης» με προϋπολογισμό 700.000,00€.

  Στα παραπάνω έργα προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες ασφαλτόστρωσης σε διάφορες θέσεις των παραπάνω οδών που έχουν υποστεί φθορές, βελτίωση της κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης κατά μήκος των οδών, καθώς και επισκευή – συντήρηση των τεχνικών έργων.
Η συντήρηση των οδικών αξόνων της περιοχής μας κρίθηκε επιτακτική διότι η κατάστασή τους κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω υψομέτρου και γεωμορφολογίας του εδάφους, επιδεινώνεται σωρευτικά, με αποτέλεσμα να έχουν υποστεί σημαντικές φθορές τόσο στον ασφαλτοτάπητα όσο και στα τεχνικά έργα και την σήμανση. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει προγραμματίσει τις επόμενες ημέρες τη δημοπράτηση και άλλων σημαντικών έργων συντήρησης και οδοσήμανσης του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Λακωνίας.


Λίγα λόγια για τα Βελανίδια. Το χωριό βρίσκεται κτισμένο στο νοτιότερο άκρο του ορεινού όγκου του Πάρνωνα. Από τα Βελανίδια μπορεί να επισκεφτεί κανείς τη βόρεια πλευρά του Κάβο-Μαλέα και το φάρο του, που χτίστηκε το 1860 και είναι ένας από τους παλαιότερους αλλά και τους τελειότερους της Μεσογείου.
Τα Βελανίδια είναι οικισμός των Βυζαντινών χρόνων, κάτι που μαρτυρά το πλήθος των βυζαντινών ναών που είναι διάσπαρτοι σε όλη την έκταση. Πιθανότατα ο οικισμός που δημιουργήθηκε περί το 1718 στη θέση ‘Παλιοκαμάρες είναι συνένωση πολλών μικρότερων και παλαιοτέρων κάτι που εξηγείτε από την ανάγκη των ανθρώπων εκείνης της εποχής για την δημιουργία πιο οργανωμένων οικισμών.
Τι μπορείτε να δείτε και να θαυμάσετε στα Βελανίδια! Μπορείτε να κολυμπήσετε στις πανέμορφες γνωστές αλλά και κρυφέςπαραλίες, Μπορείτε να επισκεφτείτε τα δεκάδες μικρά εξωκκλήσια, τα περισσότερα κατασκευασμένα μεταξύ 12ου - 14ου αιώνα, Στο ύψωμα πάνω από τα Βελανίδια μπορείτε να επισκεφτείτε το 'ΕΡΓΟ' πρόκειται για ένα συγκρότημα στρατιωτικών κτιρίων που κατασκευάστηκε το 1942 από τους Γερμανούς, Ο φάρος του Κάβο Μαλέα ένα στολίδι πρόσφατα ανακαινισμένος και χαρακτηρισμένος ως ιστορικό και διατηρητέο μνημείο της σύγχρονης ιστορίας, σε ένα θρυλικό ακρωτήρι σας περιμένει να τον επισκεφτείτε και να απολαυσετε το απέραντο γαλάζιο.

Είδατε περισσότερο